Deutsch Tamás: Magyarország képes megrendezni egy olimpiát

Rekordrészvétellel mellett zajlott a 15. Maccabi Európai Játékok, amelynek éremtáblázatán a magyar csapatot végül csak az amerikaiak előzték meg. A tíznapos eseményről a PestiSrácok.hu kérdezte Deutsch Tamást, a Játékok védnöki testületének vezetőjét.

„A 15. Maccabi Európa Játékok a legek játéka volt: hétezer akkreditációs kártyát adtunk ki az újságíróktól az önkéntesekig, a biztonságiaktól a versenybírókig. Igazi logisztikai nagyüzem volt ennek a hétezer embernek a koordinálása a tizenegy világszínvonalú versenyhelyszín és a kiváló szállodák között” – mondta Deutsch Tamás a PS-nek adott interjúban.

A Maccabi Játékok alapvetően egy profi sportolók jelenléte mellett, de döntően amatőrök részvételével zajló sportesemény. A Játékok védnöki testületének vezetője elmondta: a Maccabi Játékok célja, hogy a sport által identitást erősítő, zsidó közösségi élményt adjon.

Rekordrészvétel az országok és a sportolók tekintetében is

Bár az indulás óta folyamatosan emelkedett a Maccabi Európa Játékokon részt vevők létszáma, Deutsch Tamás szerint idén tényleg egy nagy ugrás történt. „Az előző játékokon résztvevő 35 országból nálunk 42 lett, és a körülbelül 1500 sportolóból egészen pontosan 2311, ráadásul a magyar csapat is minden idők legnagyobbja volt” – fogalmazott.

Kiemelte a Fővárosi Önkormányzat, a kerületi önkormányzatok, a rendőrség, a TEK, a minisztériumok, a zsidó egyházi és civil szervezetek, a sportági szakszövetségek lelkes, odaadó és az esemény fontosságához méltó közreműködését.

Kettős identitás

„A diaszpórában élő zsidóság sajátos helyzete, hogy van, aki kettős identitással éli meg a zsidóságát, így a Játékokon való részvételt, mert számára a zsidósága nemzeti hovatartozás is, és van, aki zsidó vallású vagy zsidó származású, de a hazája nemzeti közösségéhez tartozó emberként éli meg a zsidóságát.”

Hozzátette: nem véletlenül szerepel a zsidó közösség kifejezés a Maccabi Játékok megfogalmazásában, tiszteletben tartva ezeket az eltérő felfogásokat. Ugyanakkor mindig az adott ország színeiben indulnak a versenyzők, az adott országok himnuszai hangzanak el, tehát ilyen értelemben ez egy klasszikus nemzetközi multisport-esemény.

Magyarország képes lenne megrendezni egy olimpiát

Deutsch Tamás az interjúban kitért arra is, hogy Magyarország az adottságait és a mostani teljesítményét tekintve képes lenne megrendezni egy nyári olimpiát is. Véleménye szerint ha a magyar sporttársadalomban, a közéletben valamikor újra felmerül az olimpiarendezés gondolata, az biztos, hogy csak a lehető legszélesebb körű társadalmi egyetértéssel valósulhat meg.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre