Apa, szerető, kerítő, megváltó, gyilkos: Charles Manson

Pontosan 50 évvel ezelőtt követte el a Manson család a kegyetlen gyilkosságot, amely véget vetett a hippi-korszaknak. Charles Manson mesteri módon manipulálta a maga köré gyűjtött lányokat, akik vakon követték minden szavát a háborút jövendölő gyilkosnak.

Az amerikai szektavezér, Charles Manson 2017-ben rácsok mögött halt meg, de emléke még ma is él. Pontosan ötven évvel ezelőtt a Manson család négy tagja brutális kegyetlenséggel végzett Sharon Tate színésznővel és négy másik emberrel Tate hollywood-i otthonában.

Sharon Tate színésznő két szerepében – Fotó: Wikipedia

Manson képes volt manipulálni a maga köré gyűjtött sebezhető embereket, miközben lányokat futtatott az 1950-es években. Ezeket a fiatal, tizen- és huszonéves lányokat magához édesgette, elszakította őket a családjuktól, míg végül csak tőle függtek.

A „Manson család” a hatvanas évekre „született meg”: Manson Kaliforniában élt a maga köré csábított fiatalokkal – főleg lányokkal –, akik vakon követték őt. Szigorú szabályokkal tartotta kordában őket: tilos volt szemüveget, órát és pénzt tartaniuk maguknál, és először a fiúk, majd a kutyák, és utoljára a lányok étkezhettek.

Manson ellenállhatatlan volt az elveszett lányok számára

Dianne Lake a „család” egyik legfiatalabb tagja volt, és már a kezdetektől Mansonhoz tartozott.

„Olyasmi volt, mint egy gitáros hippi” – írta le Lake az első emlékét Mansonról, akivel 14 éves korában találkozott egy partin a globalnews szerint. Charles Manson régi álma volt, hogy híres zenészként vonuljon be a történelembe, de csalódnia kellett azokban az emberekben, akiket támogatóinak hitt – így magára maradt a gitárjával.

„Nagyon játékos volt és vicces. Megkínált a söréből és hívott, hogy én is üljek le közéjük” – mondta Lake, aki később vallott Manson ellen. Saját életéről azt mondta, hogy a szülei drogfüggők voltak, akik a társadalom peremén éltek, és őt az útjára engedték. A fiatal lány végül Mansonhoz és a követőihez költözött.

„Félelmetes módon tudta manipulálni az embereket, mert képes volt azzá válni, akire éppen szüksége volt annak, akivel találkozott. Képes volt olvasni az emberekben.”

De az idő elteltével Manson egyre inkább irányította, és bántalmazta őket. Kezdett eluralkodni rajta az őrültség, ahogy egyre inkább úgy tekintett magára, mint az eljövendő Krisztusra. Egy elkerülhetetlen háborút jósolt, egy apokaliptikus leszámolást, amiben a követőinek meg kell majd védeniük magukat – ezért harcolni is tudniuk kellett. 

„Helter Skate”, az apokaliptikus rasszháború

Manson egy rassz-háborút akart elindítani, amit „Helter Skelter”-nek – vagy ahogy ők betűzték, „Healter Skelter” – neveztek, és vérrel írták fel a gyilkosságok helyszínén. Manson a homlokára egy horogkeresztet vésetett, ami abból eredt, hogy az általa várt háborút a fehérek és feketék harcának tervezte.  Lake megtagadta Mansont. Az egész csoport kiközösítette a lányt, aki hátat fordított vezetőjüknek.

A gyilkosság, amely ma éppen 50 évvel ezelőtt rázta meg Amerikát, nem pusztán egy tragikus bűncselekmény volt: a hippikorszak romantikájának végét jelentette. A négy elkövető, Tex Watson, Patricia Krenwinkel, Susan Atkins és Linda Kasabian augusztus 9-én hajtottak a hollywood-i villához. Kasabian az autóban maradt, míg a másik három brutálisan végzett a házban tartózkodó emberekkel.

Az azt követő éjjel ismét útnak indultak Leslie van Houtennel és Mansonnal kiegészülve, hogy újabb gyilkosságot kövessenek el. Manson maga sosem vett részt a mészárlásokban, ő a háttérből mozgatta a szálakat. A következő áldozatokat véletlenszerűen lettek választották ki: egy szupermarket tulajdonosát és feleségét. A házaspár szörnyű halált halt, a férj hasába még a háború szót is belevésték, a hűtőre pedig a mozgalom nevét írták fel vérrel.

Linda Kasabian, a szemtanú a Mason családból

Linda számára a Manson család az elfogadást és a szeretet jelentette – legalábbis a kezdetekkor. Manson belélátott, és olyan figyelmet nyújtott neki, amit eddig máshol nem tapasztalt. Végre valaki megértette őt. Az élete hamar Manson körül kezdett forogni: LSD, zene, tánc és orgiák töltötték ki mindennapjait. A férfi lett számára az apja, a szeretője, az Isten, amelyet keresett – mindez egyetlen személyben.

A Tate-gyilkosság éjjelén nem tett fel kérdéseket, szó nélkül követte Manson utasításait: késsel és egy váltás ruhával a kezében beült a volán mögé.   Később így emlékezett vissza:

„Izgatott voltam. Különleges. Kiválasztott.”

Linda Kasabian / Fotó: Los Angeles Public Library

Linda azt az utasítást kapta, hogy várjon az autóban, és őrszemként vigyázza a terepet. De a fiatal lány nem bírta hallgatni a gyilkos sikolyokat, beszaladt a házba, hogy véget vessen a mészárlásnak – de már késő volt. Aznap éjjel visszavitte a gyilkosokat Mansonhoz. Amikor Manson kést adott a lány kezébe, hogy a következő áldozatot ő maga ölje meg, képtelen volt rá. Két nappal később megszökött a bandától, és meg sem állt az édesanyja házáig.

Linda Kasabian feladta magát a rendőrségen, és vallott a Manson család ellen. Bármire hajlandó volt, csak hogy véget vessen a gyilkosságoknak. Habár sosem kérte, Vincent Bugliosi, helyettes államügyész büntetlenséget ajánlott vallomásáért cserébe. A tárgyalások több, mint kilenc hónapig tartottak, számos tanúval, de Linda Kasabian vallomása vezetett leginkább Charles Manson és a lányok elítéléséhez.

Charles Manson 2017-ben börtönben halt meg – Forrás: Wikipedia

 

Forrás: allthatsinteresting.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre