Iraki káld pátriárka: Magyarország elsőként segített

Nagyon kevés kormány segített bármennyit az iraki keresztényeknek – hangsúlyozta a The European Postnak Louis Raphaël Sako káld pátriárka.

Elmondta, az egy évvel ezelőtti helyzethez képest valamelyest javult a helyzet Irakban, különösen a Ninivei-fennsíkon. Felidézte, az egyház már 2014-ben figyelmeztette a nemzetközi közösséget, hogy az iraki keresztényeknek segítségre van szükségük, hogy hazájukban maradhassanak.

Hangsúlyozta: Magyarország elsőként reagált, egy teljes falu és több erbíli iskola újjáépítését finanszírozta. Az Európai Unió azonban nem segíti a keresztényeket, az ENSZ-en keresztül adományoz, csakhogy a nemzetközi szervezet nincs jelen ott, ahol a bajban lévő keresztény közösségek élnek. A pátriárka szerint Európában sok szó esik az „iszlamofóbiáról”, csakhogy

a keresztényellenességről is beszélni kellene.

„A keresztények Európában félnek a muszlimoktól, de nem segítik az iraki keresztényeket, ez pedig nagyon veszélyes. Szerte a Közel-Keleten a keresztények inkább meghalnak, minthogy megtagadják a hitüket” – fogalmazott a pátriárka, hozzátéve, hogy Európában pedig sok muszlim kész inkább meghalni, mint hogy olyan kontinensen éljen, ahol – ahogy ők mondják – „hitetlenek” hozzák a törvényeket.

Louis Raphaël Sako szerint Európának nem szabad szégyellnie keresztény értékeit, amelyeket Irakban évszázadok óta védenek. Az Iszlám Állam külföldi harcosairól azt mondta, minden ország felelős az állampolgáraiért, az pedig elfogadhatatlan lenne, ha a terroristák büntetlenül térnének vissza Európába.

Forrás: Magyar Hírlap

Iratkozzon fel hírlevelünkre!