Új Európa-politikát irányoznak elő Ursula von der Leyen találkozói

Az Európai Bizottság nemrégiben megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen megkezdte az egyeztetést az uniós tagállamok vezetőivel. Vélhetően azonban egyáltalán nem véletlen, ki és hol szerepel a naptárban, hiszen a találkozások sorrendje az új Európa-politika irányára enged következtetni. Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője a Vasárnap.hu-nak elmondta, az EU egysége és a következő öt év szempontjából fontos, hogy Ursula von der Leyen elsőként nem a magországokkal egyeztet.

Mint azt korábban megírtuk, Ursula von der Leyen egyeztetés-sorozata eddig igen kedvezően alakult a visegrádi négyek számára (V4: Lengyelország, Csehország, Magyarország, Szlovákia). A Bizottság elnöke találkozói során a nyugat-európai tagállamok előtérbe tolása helyett (amely Jean-Claude Juncker hozzáállására az elmúlt öt évben határozottan jellemző volt) olyan tagállamok vezetőivel találkozik, melyek a V4-ek szempontjából meghatározó szerepet töltenek be.

Orbán Viktor miniszterelnök augusztus első napján folytatott megbeszélést Ursula von der Leyennel, a találkozó után pedig elmondta, az új bizottsági elnök a migráció kérdésében képes a közép-európaiak fejével gondolkodni, úgyhogy észszerű megoldásokat remél tőle. Mindazonáltal von der Leyen nem eltávolítani akarja egymástól a tagállamokat – Európa egységét a nemzetek sokszínűségének megtartása mellett képzeli el.

Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője a Vasarnap.hu kérdésére válaszolva elmondta, az EU egysége és a következő öt év szempontjából fontos, hogy Ursula von der Leyen elsőként nem a magországokkal kezdeményezett találkozót. Ennek ugyanis jelzésértéke van:

von der Leyen kész szakítani azzal a junckeri hagyománnyal, amely kizárólag a magországokra építi az EU-s együttműködést, a többiektől pedig követő magatartást vár el.

Az új bizottsági elnök jelezte is, hogy a nagyobb egyenlőségre fókuszál; az persze a jövő kérdése, hogy ez csupán kezdeti lendület, vagy valóban képes lesz szakítani az EU-s rendszerben kialakult, az egységre kifejezetten káros szokásokkal. 

De vajon van-e jelentősége annak, hogy a bizottsági elnök a magyar miniszterelnökkel az elsők között találkozott? Pócza István szerint von der Leyen láthatóan igyekszik a régiót kiemelten kezelni – ezt mutatják a látogatások, illetve a régiós vezetőkkel tartott találkozói is. Az, hogy Orbán Viktor az elsők között került sorra azt mutatja, hogy

a magyar miniszterelnök Európával kapcsolatos gondolatai nem csupán itthon vagy a térségben, hanem európai szinten is mértékadók.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnökének találkozója Brüsszelben 2019. augusztus 1-jén.
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Az új bizottság felállítása várhatóan változásokat fog hozni az Unió életébe. A politikai elemző szerint egyelőre úgy tűnik, Ursula von der Leyen véget vet a Jucker-korszak rendkívül agresszív és lenéző politizálásának. Mint mondta:

Hogy az állam- és kormányfők választása végül egy miniszterre esett, az, úgy gondolom, a Bizottság korábbi időszakban kialakított szerepfelfogására és politikai kultúrájára adott válasz.

Juncker korábbi luxemburgi miniszterelnökként a bizottsági elnöki pozíció megszerzését úgy értékelte, hogy feljebb lépett, s ezzel korábbi kollégái fölé helyezte magát. Úgy viselkedett, úgy nyilatkozott, mintha az állam- és kormányfők a beosztottjai lennének. Azzal, hogy az állam- és kormányfők ezúttal a politika második vonalából, vagyis miniszteri szintről választottak EB-elnököt, egy kicsit helyre is tették a testületet és annak szerepét. Üzenetet küldtek, amit von der Leyen láthatóan meg is értett. Ennek szellemében utalt arra, hogy a következő időszakban az Európai Tanácsnak fontosabb, irányadó szerepe lesz.

Pócza István egy dilemmára is felhívta a figyelmet, amely az új bizottsági elnök személyével kapcsolatban felmerülhet, ez pedig a német befolyás. Bár von der Leyen most – közel 15 év után – kilép Angela Merkel közvetlen kontrollja alól, de a hozzá, illetve más német politikusokhoz és érdekcsoportokhoz fűződő kapcsolata, valamint az évtizedes forgolódás során elsajátított gondolkodásmódja nyilván nem tűnik el egyik pillanatról a másikra. Vagyis 

a német befolyásolási és nyomásgyakorlási lehetőség megvan, valószínűleg fogják is használni, kérdés, milyen erősen és mennyire nyilvánvalóan.

– Az új Bizottság felállításáig mindenkivel jóban kell lennie, hiszen ahhoz, hogy össze tudja állítani és el tudja fogadtatni az új csapatot, nem szerezhet ellenségeket – jelentette ki Ursula von der Leyen előzetes ígéreteiről és támogatóival kapcsolatos hozzáállásáról az elemző. 

Ha ezen sikerrel túl van, akkor megváltozhat a szerepfelfogása. De a politikában eddig eltöltött évei alapján nem tűnik egy agresszív politikusnak.

Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger

Iratkozzon fel hírlevelünkre