Megmutatták Tutanhamon fáraó fakoporsóját

A nyilvánosságnak is bepillantást engedtek Egyiptomban Tutanhamon fáraó legkülső aranyozott fakoporsójának restaurálási munkálataiba.

Nemcsak Egyiptom, hanem az egész világ szempontjából egyedülálló történelmi tárgyról van szó – mondta Hálid al-Ináni egyiptomi régészeti miniszter az épülőfélben lévő Egyiptomi Nagymúzeumban tartott sajtótájékoztatón.  

 A miniszter tájékoztatása szerint a 3000 éves, 2,23 méteres szarkofág, amelyet az ifjú fáraó portréja és a királyi jelvények díszítenek, nagyon kényes állapotban van, mert 1922-es felfedezése óta soha nem restaurálták.   

Tutanhamon fáraó felújítás alatt lévő aranyozott koporsója mellett riporterek a gízai Nagy Egyiptomi Múzeumban 2019. augusztus 4-én. A koporsót július közepén szállították a luxori Királyok Völgyéből a múzeumba, a nyolc hónaposra tervezett restaurálás az első, amelyet az 1922-es felfedezése óta végeznek rajta. Fotó: MTI/EPA/Mohamed Hoszam

A leghíresebb egyiptomi fáraó múmiáját rejtő három szarkofág közül a legkülsőt július közepén szállították át a luxori Királyok völgyéből a gízai piramisok közelében épülő, 2020 végére átadandó Egyiptomi Nagymúzeumba, hogy leendő helyén restaurálják. A repedezett aranyozású szarkofág helyreállítása legalább nyolc hónapot vesz igénybe.   

Az épülő Nagymúzeum 2020 végére tervezett átadása után egy helyen állítják ki a Tutanhamon sírjában talált összes kincset, benne a fáraó három koporsóját, amelyek közül kettő jelenleg a kairói, Tahrir téri Egyiptomi Múzeumban látható.   

A fáraó múmiáját gránitfedelű homokkőszarkofágban, azon belül három egymásba helyezett koporsóban találták, a koporsók közül a két külső aranyozott fából, a legbelső színaranyból készült, és mindet istenek képmásai díszítik.

Forrás: MTI    Fotó: MTI/EPA/Mohamed Hoszam

Iratkozzon fel hírlevelünkre