A marihuána legalizálásának élharcosai

Hazánk kormánya már évek óta küzd egy drogmentes országért. Meglepő módon az ellenzék egészen más álláspontot képvisel. A legtöbb ellenzéki párt támogatja a marihuána legalizálását, és ellenzik a „füvezés” kriminalizálását, figyelmen kívül hagyva annak következményeit.

Leggyakrabban a marihuána orvosi használatát szorgalmazzák, érvként felhozva azokat az országokat, ahol ezt már bevezették. Az orvostudományban a marihuána növényben található több, mint 100 kémiai anyag közül a leggyakrabban használt két aktív összetevő a pszichoaktív THC és a nem pszichoaktív CBD.

Hazánkban a THC tartalmú marihuána mindennemű fogyasztása tilos – legyen akár orvosi, akár rekreációs célról szó. A CBD használata azonban nem illegális, így az ebből a hatóanyagból készült szerek már Magyarországon is beszerezhetők. Ezek a szerek olyan anyagot nem tartalmaznak, amely pszichoaktív hatást fejtene ki a szervezetre, és bizonyítottan függőséget sem okoznak.

Nemrégiben Nagy Károly, a Momentum Mozgalom ifjúsági szervezetének elnöke állt ki a marihuána legalizálása mellett. Úgy véli, Magyarországon nincs megfelelő drogpolitika, és a drogfogyasztók kriminalizálása nem célravezető, hiszen nem csökken a drogfogyasztás.

„Szerintem a legelső lépés a kannabiszfogyasztás dekriminalizálása, az orvosi felhasználás legalizálása kellene, hogy legyen.” – írta Facebook oldalán. A többi lépést, ami valóban egy élhető rendszert tudna felállítani, nem tudtuk meg a posztból.

A fiatal politikus támogatóra is lelt a kommentelők között Sermer Ádám személyében. A Liberálisok főpolgármester-jelöltje szerint a magyarok támogatják a kannabisz orvosi célú legalizálását, ezt a pártja által kért közvélemény-kutatásra alapozta. Kijelentette, azonnali hatállyal szükség van a kannabisz orvosi felhasználása előtti akadályok elgördítésére. Sermer Ádám Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét vonta kérdőre az ügyben, ugyanis szerinte tarthatatlan, hogy a miniszter nem hajlandó lépéseket tenni a legalizálásban.

Az ellenzéki lépések ezen a téren nem számítanak újdonságnak, hiszen még mind emlékszünk Fodor Gábor 2017-ben benyújtott javaslatára. A volt SZDSZ-elnök akkor azt nyilatkozta, a kannabisz fogyasztásának kriminalizálása veszélyeket rejt, „a büntetőjogi elrettentésen alapuló drogpolitika nem lehet sem hatékony, sem pedig igazságos, mivel sokkal nagyobb ártalmat okoz, mint a drogfogyasztás maga, amelyet egyébként sem képes megszüntetni vagy megelőzni”.

Az ellenzékben több élharcosa is akad a marihuána legalizálásának, de egy sincs köztük, akik a hangzatos címszavak mögött egy élhető rendszert is fel tudna mutatni.

Forrás: hazipatika.com

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre