Rákosi összes művei mellé a Bibliát is!

Orbán Viktor tusványosi beszédében elhangzott egy mondat, amely az ellenzéki oldal szószólói szerint egy Rákosi Mátyás által megfogalmazott mondatot idézett meg. A kérdés tisztázása érdekében megkeresték Havasi Bertalan sajtófőnököt, aki a miniszterelnöki parafrázis bibliai vonatkozásával válaszolt.

„Azt is mondhatnám, hogy úgy éltük meg az elmúlt kilenc-tíz évet, hogy az egyik kezünkben ott volt a kőműveskanál, a másikban pedig a kard” – mondta a miniszterelnök Tusványoson. Aki figyelmesen követte Orbán Viktor beszédét, annak fejében fel sem merült olyan párhuzamot keresni, mint amilyet Lakner Zoltán politológus, a 168 óra főszerkesztő-helyettese tett ki Facebook-oldalára.

Lakner Rákosi Mátyás 1948. június 13-án elhangzott beszédéből ragadott ki egy hasonló mondatot: „Sajnos, a magyar reakció rákényszerít bennünket arra, hogy csak az egyik kezünkben legyen építő szerszám, és a másik kezünkben kardot vagy egyéb védő – és ha szükséges – támadó fegyvert tartsunk”.

Azok után, hogy Orbán Viktor Tusványoson a keresztény szabadság megvédését hirdette meg, eléggé félrelőnek azok, akik az Istent nem tisztelő Rákosi mondattal igyekeznek kapcsolatot találni a miniszterelnök elhangzott beszédében. A félrelövés vagy a párhuzam okán ejtett baki még a jobbik eset lenne. Ám, ha szándékos fricskának kell felfogni a keresztény értékrendtől igen távol eső, cinikus észrevételezést, akkor már jobban

körvonalazódhat előttünk, hogy kiktől szükséges megvédeni a kereszténységet, és kik hordozzák még a mai napig is egy letűnt rendszer örököseiként a Rákosi-féle istentelen szellemiséget.

Havasi Bertalan sajtófőnöknél az Index érdeklődött: a kormányfő szándékosan parafrazeálta-e Rákosit, vagy véletlen a két mondat és gondolat közötti hasonlóság? Havasi egy bibliai idézettel támasztotta alá és védte meg Orbán Viktor posztkommunista autodaféra hurcolt mondatát: „A kőfalon munkálkodók közül a tehernek hordói egyik kezökkel, a mely a munkát végezé, rakodának, másik kezök pedig a fegyvert tartja vala, a kik pedig építének, azoknak fegyverök derekokra vala felkötve és így építének.” (Nehémiás 4,17-18).

A miniszterelnök sajtófőnöke hozzátette: „Lakner úrnak javasoljuk, hogy a „Rákosi összes művei˝ mellé a Bibliát is tegye oda éjjeliszekrényére”.

Forrás: Index.hu; Kiemelt kép illusztráció (Pixabay)

Iratkozzon fel hírlevelünkre