Itt a válasz, miért Németország az EU legnagyobb nyertese

Pénz beszél, kutya ugat. Elcsépelt mondás, pedig nagyon is igaz a mai európai viszonyokra. Napvilágot látott egy térkép, amely pontosan megmutatja az Európai Unió gazdasági, valamint – ennek köszönhetően – politikai folyamatait.

A grafikán az adott országokat annak az államnak a zászlajával jelölték, amellyel a legnagyobb kereskedelmi forgalmat bonyolítja.

 

A legfontosabb következtetés, amelyet levonhatunk, hogy a Németországon kívüli (még)

27 másik Uniós országból 18 a németekkel kereskedik a legtöbbet. 

Ezt nevezem 2/3-nak! Gondoljunk bele, mi lenne, ha erre a kereskedelemre egyszer újra vámok vonatkoznának, ha a tőke, vagy a munkaerő többé nem áramolhatna szabadon. Az jelentené a végét az amúgy is gyengélkedő német gazdaságnak. Berlinnek tehát elemi érdeke, hogy az Európai Unió fennmaradjon, és hogy az összes tagország érdekelt legyen annak fenntartásában.

Az már egy másik kérdés, és egy másik elemzés témája lehetne, hogy ez a 18 ország – köztük hazánk is – mit kezd majd akkor, ha a németek esetleg tartósan recesszióba fordulnak. Nem véletlen, hogy Orbán Viktor miniszterelnök két gazdaságvédelmi akciótervet is előre vetített 2020-ra.

Két érdekesség még a térképet böngészve:

  1. Németország legnagyobb partnere az Egyesült Államok, ezért – bármennyire is fázik Merkel Trumptól – Berlin mindent megtesz majd annak érdekében, hogy elkerülje a kereskedelmi háborút. Sőt, valószínűleg akkor sem állok távol a valóságtól, ha azt mondom, hogy a németek rövid időn belül a GDP-jük 2%-ára emelik a védelmi kiadásokat, ahogyan azt Washinton kéri.
  2. A Brüsszelben ülő Uniós vezetők helyében elgondolkodnék azon, hogy vajon jó-e nekünk az, amit a térkép jobb oldalán látunk, nevezetesen, hogy Oroszország legnagyobb kereskedelmi partnere Kína. Jó-e az nekünk, ha ez a két nagyhatalom végérvényesen egymásra talál? Remélem, ez a térkép Ursula von der Leyen asztalára is eljutott, és levonja a megfelelő következtetéseket.

Forrás: Instagram

Iratkozzon fel hírlevelünkre