Schiffer szerint a Fidesz az, amit a neve jelent: hűség

Terjedelmes interjút közölt a 24.hu Schiffer András egykori LMP-alapítóval, ügyvéddel. Az ex-LMP-s képviselő beszélt arról, hogy Karácsony Gergely „ügyesen” túljárt az eszén, és arra is kitért: ma az ellenzék legszínvonalasabb képviselői Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára – „ez a dermesztő helyzet”.

Schiffer András a vele készült nagyinterjúban kijelentette: „tele a hócipője” a neoliberális politikával, ugyanakkor kiemeli, hogy úgy a demokráciában, mint a diktatúrában a felelősség mindig az egyéné.

Karácsony Gergely főpolgármesteri esélyei – ha vannak, ha nincsenek –, mint elmondta, nem érdeklik. Úgy fogalmazott, hogy Karácsony „ügyes volt” annak idején, és kínálkozott egy pillanat, amikor túljárt az eszén. Ez a pillanat az volt Schiffer szerint, amikor Karácsony belépett az LMP-be 2009 nyarán. „Sejtésem nem volt arról, hogy korábban szabad demokrata főmuftik titkárságán dolgozott” – fejtette ki. Úgy fogalmazott, őt önmagában nem „az Orbán-rendszer” leváltása érdekli, hanem az, hogy utána mi lesz.

Bontsuk le az Orbán-rendszert? Helyes, de előbb tessék mondani, mit teszünk a helyére – fogalmazott.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (jobbra) és Schiffer András ügyvéd, a Lehet Más a Politika korábbi társelnöke beszélget a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) második napján az erdélyi Tusnádfürdőn 2019. július 25-én. MTI/Veres Nándor

Schiffer arról is beszélt a vele készült interjúban, hogy 2010-ben azt remélte, hogy 2018-ra, de tán már 2014-re, ha meg nem is buktatják a Fideszt, de „feljönnek mellé” az LMP-vel. A kérdésre, hogy most mit remél, azt válaszolta: „Semmit. Pártom sincsen.”

Schiffer Andrásnak meggyőződése, hogy a magyar politikai kultúrában mindig a mérsékelt, nem pedig a militáns ellenzéki pozícióból nyílik esély a kormányváltásra: „1990 óta egyetlen választást sem nyertek szélről”.

Újabb kérdésre, miszerint az LMP-t mérsékelt rendszerkritikus pártnak tartja-e, azt válaszolta:

„Az LMP-t lassan semmilyennek se tartom. Azt meg végképp nem gondolom, hogy leválthatja a Fideszt.”

Úgy véli: az LMP, „hasonlóan a Jobbikhoz, s talán az MSZP-hez, a története végére ért”. Nem látja esélyét, hogy az LMP és a Jobbik 2022 után önálló frakcióval rendelkezzen az Országgyűlésben. „De, őszintén szólva, elvesztettem érdeklődésemet az LMP iránt, ezért is léptem ki bő egy éve” – magyarázta.

Az LMP sikertelenségét abban is látja az egykori LMP társelnök, hogy míg „Orbán körül a kezdettől ott egy több tucat főt számláló kör, melynek tagjai jóban-rosszban kitartanak egymás mellett”, addig az LMP-ben egyáltalán nem volt ilyen mag. 

„A Fidesz az, amit a neve jelent: hűség.

Egy olyan tulajdonság, ami Magyarországon hiánycikk, s pont ettől az őrült versenyelőny” – szögezte le, hozzátéve: az ellenzéki pártok története, benne az MSZP tizenkét hatalomban töltött éve pedig „az árulások története”.

Az ellenzékről további sarkos véleményt is megfogalmazott az interjúban Schiffer. Mint mondta:

„ma az ellenzék legszínvonalasabb képviselői, tetszik, nem tetszik, Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára, vagyis a magyar Underwood-házaspár. Ez a dermesztő helyzet.”

Schiffer András úgy gondolja, hogy bár Macrontól Merkelig számos főáramú politikus karol fel zöld kezdeményezéseket, „ez sima zöldre festés, s nem más, mint a fennálló és fenntarthatatlan rendszer eresztékeinek toldozgatása, az ellenállás energiáinak elcsatornázása”.

A Schiffer Andrással készült teljes interjú itt olvasható.