Őserdőt Magyarországra!

Az Élő Bolygónk Blog információi szerint ökológusok egy kísérleti programot hajtanak végre magyar erdőkben. Céljuk, hogy a „visszavadított" erdők elősegítsék egy idősebb őserdőre hasonlító erdőállomány kialakulását Magyarországon. Az őserdőknek ráadásul magasabb a szén-dioxid-megkötő képességük, valamint az árnyékolás szempontjából is fontosak lehetnek.

Aszalós Réka erdőökológus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársa szerint ezek az erdők nagyobb védelmet nyújtanak a klímaváltozással szemben.

A szakértők a visszavadítás során a fafajok sokféleségét, az erdő szerkezetének változatosságát állítják helyre. Arra törekszenek, hogy a fák kora változatos legyen, illetve jelenjenek meg a holt fák is. A lábon álló holt fák és a kidőlt törzsek ugyanis a jelentős élőhelyek közé tartoznak.

Az ily módon létrejövő őserdők a biodiverzitás megőrzőivé válnak, korábbi állapotukhoz képest megnövekedik az ellenálló képességük, erősödik az immunrendszerük. Ezért a klímaváltozás ezeket az erdőket kevésbé érinti – mondta el az ökológus, hozzátéve: az őserdők jobban képesek megkötni a szén-dioxidot, árnyékolásukkal pedig szintén védelmet nyújthatnak a klímaváltozással szemben.

Forrás: Élő Bolygónk Blog

Iratkozzon fel hírlevelünkre