II. Rákóczi Ferenc emlékév Tusványoson is

Dr. Lomnici Zoltán kezdeményezésére 2019-et II. Rákóczi Ferenc emlékévének nyilvánították, amelyet az országgyűlés egyhangúan, az ellenzéki voksokkal egységben szavazott meg.

II. Rákóczi Ferenc emlékév-vándorkiállítás. Fotó: Vasárnap.hu

A Bálványosi Szabadegyetemen a Rákóczi-udvarban bemutatta az emlékév-vándorkiállítást a megvalósításával megbízott öt tagú testület.

Gaál Gergely, a KDNP kommunikációs igazgatója elmondta, a kiállítást minél több helyszínre szeretnék eljuttatni. Tusványoson, a Rákóczi-udvarban is megtekinthető a fesztivál ideje alatt.

Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora kiemelte, fontos Rákóczi üzenetének megtartása, miszerint „az Isten a jó ügyet nem hagyja el”.

Id. Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke elmondta, történelmünk az elszakított nemzetrészek története nélkül nem értelmezhető. – Kárpátaljának kiemelt szerepe van ebben, hiszen onnan indult az a népmozgalom, amelyet Rákóczi indított – fogalmazott.

II. Rákóczi Ferenc emlékév-vándorkiállítás. Fotó: Vasárnap.hu

Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója szerint éljenek a magyarok bárhol, mindenütt megtekinthetik a kiállítást, akár a diaszpórában is.

Bajkai István országgyűlési képviselő elmondta, számára különös jelképet jelent, hogy Tusványoson Rákóczi fejedelemről is lehet beszélni. Számára ez azért is ikonikus, mert köztudottan a külhonban élő magyarok részesülnek leginkább üldöztetésben.

Gaál Gergely szerint a Rákóczi-szabadságharc a leghosszabb ideig tartó szabadságharc volt, ez pedig emlékeztet minket arra, hogy egy szabadságszerető nép vagyunk, és nem tűrjük el, hogy elnyomjanak minket.

– Bennünket, magyarokat határokon átívelően is összeköt a hitünk, történelmünk és a jövőnk –fogalmazott.

II. Rákóczi Ferenc emlékév-vándorkiállítás. Fotó: Vasárnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre