Srebrenica: „Azok a felelősek, akik meghúzták a ravaszt”

Máthé Áron történész „a srebrenicai mészárlásért tíz százalékban felelős Hollandia" posztmodern képével szemben a valódi felelősöket kutatja a Mozgástér Blogon megjelent véleménycikkében.

A világsajtót bejárt hír szerint „Hollandia 10 százalékos felelősséget visel a srebrenicai” mészárlásért. De végül is mit jelent a 10 százalékos felelősség? Hogyan viselhetne „Hollandia” mint egész 10 százaléknyi felelősséget – és mit jelent ez a 10 százalék egyáltalán? 800 főt a 8000 áldozatból? Esetleg testsúly szerint 8000 bal lábat? – kérdezi Máthé Áron, aki cikkében a mészárlás felelőseinek százalékosításával kapcsolatosan számos személyt, szervezetet és országot sorol fel – de annyit, hogy végül a szerbeknek szinte nem is marad közöttük hely…

A történész a legutóbbi, holland mintára szétosztott felelősség posztmodern ötletéhez kapcsolódóan rámutat, hogy az elmúlt évszázadban a térség egyetlen olyan hatalma, amely a törvényt és a rendet vérfürdők és elnyomás nélkül fenntartva ténylegesen előmozdította a gazdaság növekedését és a jólétet, az az Osztrák-Magyar Monarchia volt. Persze a nyugatiak úgy gondolták, ezt a belső rendet és békét jobban meg tudják valósítani a térségben. A történelem azonban mást igazolt vissza.

Hozzátartozó a srebrenicai tömegmészárlás áldozatainak temetőjében, a Szarajevótól 150 kilométerre, északkeletre fekvő Srebrenica melletti Potocariban 2019. július 10-én, a vérengzés 24. évfordulója előtti napon. A boszniai háború alatt, a második világháború óta elkövetett legsúlyosabb európai tömegmészárlás során boszniai szerbek mintegy nyolcezer fegyvertelen muzulmán férfit és fiút gyilkoltak meg. MTI/AP/Darko Bandic

A cikk szerzője ezután levonja a logikus következtetést: a srebrenicai áldozatok haláláért – ahogyan az 1944-es délvidéki magyar áldozatok miatt is – végső soron azok a szerbek tehetők felelőssé, akik kiadták a parancsot, és akik meghúzták a ravaszt.

Vagyis itt lenne ideje, hogy a valódi felelősök viseljék a felelősséget másokkal szemben elkövetett hibáikért és bűneikért – legyen szó akár Srebrenicáról, akár Auschwitzról. Így végre legyőzhető lenne a posztmodern elmebaj és bűntudati kultúra világából fakadó százalék-alapú felelősségkeresés formulája, amely akár 70 év távlatából is képes bilincsbe verni országokat és nemzeteket.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Mozgástér Blog

Iratkozzon fel hírlevelünkre