Nigériában több mint kétmillió ember nem tud hazatérni

Továbbra is menekültek millióit tartja nyomorban Nigéria északkeleti részén a Boko Haram dzsihadista szervezet tevékenysége, tíz évvel a szervezet első támadásai után – számolt be kedden a Norvég Menekült Tanács (NRC).

Több mint kétmillió ember – 80 százalékuk nő és gyerek – továbbra sem tud visszatérni az északkelet-nigériai Borno, Adamawa és Yobe államokban található otthonaikba a Boko Harammal fennálló konfliktus következtében – hívta fel a figyelmet közleményében az NRC. Több mint hétmillió ember pedig humanitárius segítségnyújtásra szorul a túlélés érdekében a térségben.

„Az emberek továbbra is menekülnek az erőszak és az instabilitás elől Nigéria északkeleti részén. Sokuk utak mentén vagy megfelelő higiéniai körülmények vagy ivóvíz híján lévő földsávokon telepszenek le” – mondta Eric Batonon, az NRC nigériai igazgatója.

A Boko Haram bombatámadása Abujaban, Nigériában

Csupán a múlt január óta mintegy 134 ezer ember kényszerült elmenekülni otthonából.

Bornóban több mint 180 ezer ember szorul szállásra, és az esős évszak közeledtével növekszik egy újabb, halálos kolerajárványtól való félelem – hangsúlyozta az NRC. A tavalyi évben mintegy 10 ezer kolerás esetet és 175, kolera által okozott halálesetet jegyeztek fel, bár az erre vonatkozó becslés óvatos.

 

Erőszakos cselekmények száma – Forrás: africacenter.org

Az NRC ezért arra kérte az adományozó országokat: növeljék anyagi támogatásukat annak érdekében, hogy segítsenek „a világ egyik legingadozóbb térségében” élő embereknek. „Egy évtizednyi konfliktus után meg kell mutatnunk nekik, hogy nincsenek elfeledve” – fogalmazott Batonon.

A Boko Haram 2009 óta küzd egy iszlám állam megteremtéséért, elsősorban az ország északi, többségében muszlimok lakta részén. Az elmúlt években több támadást hajtott végre Nigérián kívül Kamerunban, Csádban és Nigerben is.

Az ENSZ szerint az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek korábban hűséget fogadó nigériai terrorszervezet véres hadjárata során több mint 27 ezer embert ölt meg.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre!