Szorosabbra fűzi kapcsolatát Oroszországgal a volt osztrák kancellár

Miközben Orbán Viktor időről időre támadások kereszttüzébe kerül Putyinnal való állítólagos feltétlen bizalmi kapcsolatát illetően, a 2017-ben leváltott szociáldemokrata volt osztrák kancellár, Christian Kern most az orosz állami vasúttársaság (RZSD) felügyelőbizottságában (is) folytatja pályafutását.

Christian Kern, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) volt elnöke korábban már az osztrák vasúttársaság (ÖBB) vezetője is volt, most azonban Oroszországhoz való kötődését elmélyítve az orosz vasúttársaság felügyelőbizottságának tagjaként fog tevékenykedni. 

Kern főként azzal vívta ki megbecsülésüket, hogy ellenzi a kelet-ukrajnai konfliktus miatt elrendelt uniós szankciókat, de már korábban, kancellári tisztségében is bírálta az Oroszországot érintő uniós fegyelmező intézkedéseket.

Tudvalevő, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök ősszel Budapestre látogat, és az sem titok, hogy a magyar és az orosz kormányfő megbeszélésének főbb pontjait a paksi bővítés, a gázbeszerzés és a klímaügyek képezik.  Miközben azonban Orbán Viktort állandóan pellengérre állítják Oroszországgal való gazdasági kapcsolatai miatt, úgy tűnik, az unió több tagállamában is csupán szavak szintjén történik meg az elhatárolódás Oroszországtól. A gazdasági kapcsolatok terén többen is nyitottak az együttműködésre, igaz, ezt igyekeznek eltitkolni. 

MTI / Koszticsák Szilárd

Miközben a jobboldali, populistának bélyegzett vezetőket olyan vádakkal próbálják lejáratni, hogy Putyin kezébe adják Európa irányítását, érdemes lenne megtudni, a vádak kiötlői

miként vélekednek arról, hogy az Oroszországgal való előnyös, fejlődést biztosító gazdasági kapcsolatok az európai baloldal szereplői számára is szimpatikusak. 

Így ahelyett, hogy az Európai Unió bírálatokkal illetné országunkat és annak vezetőjét, ideje lenne elgondolkodni azon, hogy Európa nagyhatalmainak félelme ellenére előnyös gazdasági együttműködéseket is lehet kötni Oroszországgal, mely nem mellesleg Európa stabilitását is elősegítené egy koncentrált európai hatalmi-központ erősítése helyett.

Iratkozzon fel hírlevelünkre