Czap Zsolt: Szeretem a magasságokat

A hegymászást, a magasságokat kedvelő atya életében a fordulatot II. János Pál pápa Népstadionbeli szentmiséje hozta el. A műszaki főiskola elvégzését követően ment a papi szemináriumba. A főzés számára kikapcsolódást jelent - a cölibátus pedig szépségekkel és nehézségekkel jár, változó arányban. Nagyon fontosnak érzi a közösség testvéri erejét. Talán nem véletlen, hogy az ő lelkipásztori szolgálata idején erősödött meg a templomhoz való kötődés Pest­erzsébeten.

A falmászás koncentrációs játék is. Amikor az ember egy falon lóg, elfelejt minden mást – osztja meg tapasztalatait Zsolt atya, aki szerint az ember teste kincs, hiszen Jézus magára vette az emberségünket is, ezért a testtel is foglalkozni kell.

A kikapcsolódás fontosságát hangsúlyozó, dinamikus erővel szolgáló lelkipásztor körül napról-napra egyre jobban növekszik a közösség, amely talán természetes életszeretetének is köszönhető. A hittanosait is elviszi falat mászni, de nem feledkezik el a lelki harmónia megteremtéséről sem. Az egészség test és lélek harmóniája – vallja.

– A kereszténységben nagyon fontosnak érzem a közösségi dimenziót, magam is tagja vagyok egy papi körnek – emeli ki Czap Zsolt, aki szülei válása után került közelebbi kapcsolatba az egyházzal és a hittel. A középiskolai években ugyan meggyengült az életében a vallásgyakorlás, de a plébániával megmaradt a kapcsolata. Az igazi lelki fordulat akkor következett be nála, amikor részt vehetett Szent II. János Pál pápa Népstadionban bemutatott szentmiséjén.

 – Ott eldöntöttem, jó keresztény leszek, mindenkit szeretni fogok. Világossá vált számomra, hogy csak szeretetben érdemes élni, hiszen ­Isten a szeretet, és ezt nagyon komolyan kell venni

– emlékszik vissza a fiatalos plébános.

A reggeli gondolatrendezés után szentmise és zsolozsma következik, amelyek az emberi kapcsolatok mellett számára a stabilitást jelentik. Hat-hétszázan járnak a vasárnapi szentmisékre, és a hívek között egyre több a gyerek, a fiatal. Az élő közösségi gyülekezetre utal, hogy a plébánia mellett most épül a közösségi házuk.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Magyar Kurír