Markus Söder emlékeztette honfitársait, először lehet német elnöke az Európai Bizottságnak

Abszurdnak nevezte a Németországot kormányzó nagykoalíción belül Ursula von der Leyen személye körül kialakult vitát Markus Söder, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) vezetője a ZDF német közszolgálati csatornának adott interjúban.

A ZDF úgynevezett nyári interjúsorozatának Söderrel készült beszélgetése vasárnap este kerül adásba, de a csatorna honlapján már néhány részletet délután közzétettek belőle.

Németországnak most először adódik lehetősége, hogy elfoglalja ezt a pozíciót – mondta az Európai Bizottság elnöki posztjára utalva a bajor politikus. Mint fogalmazott: ugyanakkor nagy fájdalmat okozott a CSU-nak, hogy Manfed Webernek le kellett mondania arról, hogy ő lehessen a brüsszeli testület vezetője, mert a párt őt tartotta a legérdemesebbnek a posztra, és rá is szolgált, hogy ő legyen a bizottság elnöke.

 Söder szerint felfoghatatlan von der Leyen elutasítása a szociáldemokraták részéről. A politikus nemcsak amiatt fejezte ki rosszallását, hogy nem hajlandóak a konzervatív, német jelöltre szavazni, hanem elfogadhatatlan stílusuk ellen is szót emelt.

A német szociáldemokraták vezetője egy több pontból álló írást köröztetett az Európai Parlament balközép frakciójában, melyben azt próbálják alátámasztani, hogy Ursula von der Leyen miért alkalmatlan és nem megfelelő jelölt. Ez még a párton belül is némi visszatetszést váltott ki.

A bajor kormányfő az SPD-t egy olyan sofőrhöz hasonlította, aki minden lehajtó mellett elszáguld az autópályán, és újra meg újra belerohan a falba.

Markus Söder ennek ellenére abbéli reményének adott hangot, hogy kedden megválasztják a bizottság elnökévé von der Leyent, és az SPD “észhez tér”. A politikus emlékeztetett rá, hogy ez esetben nem pártpolitikai kérdésről van szó, hanem Európáról.

Forrás: MTI   Fotó: MTI/EPA

Iratkozzon fel hírlevelünkre