Hetvenöt éves az őrjítően inspiráló kocka feltalálója

Július 13-án töltötte be 75. életévét Rubik Ernő, aki az egyik legismertebb magyar találmány szabadalmaztatásával büszkélkedhet. A Rubik-kocka eredeti neve bűvös kocka volt. Rubik Ernő Rubik Ernő„csak” egy oktatási segédeszközként használható térbeli logikai játékot akart készíteni, a hivatalok packázása miatt azonban találmányából az egész világot meghódító hungarikum lett.

Rubik Ernő 1974 tavaszán találta fel azt a kockát, amelyet később róla neveztek el, és ami szinte pillanatok alatt világsikerré vált. Rubik Ernő – saját bevallása szerint – csak a kocka végleges kidolgozása után ismerte fel, hogy az nemcsak a térbeli mozgások szemléltetőeszközeként, hanem akár játékként is értékesíthető.

A találmány szabadalmaztatására 1975 januárjában adta be igényét, az engedélyt végül 1977. december 31-én kapta meg. Rubik – a fenti elgondolását megvalósítva – már 1975-ben felvetette a hazai gyártóknak és fogalmazóknak, hogy játékként is próbálják meg piacra juttatni találmányát. Ez kivált akkor vált fontossá, amikor az Országos Pedagógiai Intézet elutasította a kocka oktatási segédeszközzé minősítését.

A „bűvös kocka” így végül csak játékként került az üzletekbe. 1980-ban, amikor a játékot az alkotó után Rubik-kocka névre keresztelték, már közel egymillió darabot adtak el belőle Magyarországon. Még ugyanebben az évben megkezdődött a Rubik-kocka exportja is az amerikai Ideal Toy cégen keresztül.

Rubik-kockák összeszerelése egy gyárban, 1981-ben. Kép forrása: Fortepan

A kockát nemcsak a leginkább ismert, 3x3x3-as verzióban forgalmazták és forgalmazzák, hanem gyakran az ennél jóval kisebb, 2x2x2-es, illetve a nagyobb 4x4x4-es változatot is tömegesen gyártották és gyártják mind a mai napig.

Az újdonság rövid időn belül olyan népszerűvé vált, hogy 1982-től  már kockakirakó világbajnokságokat is rendeznek, ahol a versenyzők egymással küzdve próbálják meg minél előbb kirakni a Rubik-kockát.

Kockakirakó verseny. Kép forrása: Fortepan

A feltalálás óta eltelt évtizedek során rendszeresen vitatták azt, maximum hány forgatás kell ahhoz, hogy garantáltan ki lehessen rakni a kockát. 1981-ben Morwen Thistlethwaite még úgy gondolta, hogy ezt 52 forgatás által bármilyen állásból meg lehet tenni. Azóta az újabb számítások fényében ez a szám töredékére csökkent, 2010-ben ugyanis három amerikai matematikaprofesszor bebizonyította: 20-nál több forgatásra semmilyen esetben nincs szükség a kocka kirakásához 

A kockához számos rekord is fűződik.  A 3×3×3 kocka kirakásának világrekordját jelenleg Yusheng Du tartja, aki 2018. november 24-én 3,47 másodperc oldotta meg a feladatot.

Kép forrása: Wikimedia Commons/Roland Frisch

Van olyan versenyszám is, amikor a kocka ötszöri kirakásának átlagos idejét mérik úgy, hogy a leggyorsabb és a leglassabb eredményt nem számolják. Ebben a versenyszámban az ausztrál Feliks Zemdegs a rekordtartó: egy 2017-es versenyen 5,80 másodperces átlaggal tudta kirakni a Rubik-kockát. Szintén ő tartja a kocka egykezes kirakásának világrekordját is, 6,88 másodperccel. Yusheng Du előtt egyébként ő tartotta a világrekordot a kétkezes kirakásnál is, az erről készült videofelvétel az interneten is elérhető: 

Magyar világcsúcs is létezett a Rubik-kockázhoz kapcsolódóan. A 2012-es Európa Rubik-kocka bajnokságon, Endrey Marcell a 3×3×3-as változat vakon kirakásának kategóriájában 26,36 másodperccel tartotta a csúcsot, amit három hónappal ezelőtt, 2019 áprilisában az ausztrál Jack Cai 16,22 másodpercre javított.

Manapság egyébként az alábbi weboldalon már akár online is tudunk Rubik-kockázni, valamint segítséget kaphatunk ahhoz is, hogy miként is kell kirakni a kockát.

Rubik Ernő azóta számos díjat és nemzetközi elismerést nyert, találmánya pedig még napjainkban is komoly népszerűségnek örvend világszerte.

Rubik Ernő Kossuth- és állami díjas építészmérnök. Fotó: MTI/Mónus Márton

 

Fotó: MTI/Balázs Attila

Iratkozzon fel hírlevelünkre