Megtörtént az első kapcsolatfelvétel az orosz és az ukrán államfő között

Az ukrán elnök hivatala megerősítette, hogy csütörtökön telefonon tárgyalt Volodimir Zelenszkij Vlagyimir Putyin orosz államfővel.

A hírt előzőleg Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője jelentette be, hozzátéve, hogy a beszélgetés az ukrán fel kezdeményezésére jött létre és ez volt az első személyes kapcsolatfelvétel az orosz és az ukrán államfő között, amióta Zelenszkij hivatalba lépett.

Az ukrán elnöki hivatal közlése szerint a megbeszélés fő témája a Kercsi-szorosnál tavaly novemberben történt ukrán-orosz tengeri incidens során őrizetbe vett és Moszkvában fogva tartott ukrán haditengerészek szabadon engedésének kérdése volt.

 

Szó volt továbbá az Oroszország területén fogva tartott más ukrán állampolgárok hazatérésének lehetőségéről. Ezenkívül a felek megvitatták a Donyec-medencei konfliktus rendezését célzó normandiai formátumú – Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország részvételével zajló – tárgyalások folytatását.

A Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint az ukrán elnök hivatala arra nem tért ki, hogy ki kezdeményezte a telefonbeszélgetést.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre