Grezsa István: Békét kell teremteni a városban!

Kedden, 14:00 órakor a hódmezővásárhelyi kórház előtt tartott sajtótájékoztatót dr. Grezsa István, aki bejelentette, hogy polgármester-jelöltként elindul az őszi önkormányzati választáson.

A jelölt a közösségi oldalán is posztolt élőadását azzal kezdte, hogy képesnek érzi magát arra, hogy Hódmezővásárhely végletes megosztottságából olyan békét teremtsen, amely minden város, élő közösség fejlődésének az alapja.

Közzétette: Grezsa István – 2019. július 8., hétfő

Az, hogy Vásárhelyen rossz irányba mennek a dolgok, azt mindkét egymásnak feszülő oldal, és a tömbök között ingadozó állampolgárok egyaránt érzékelik – szögezte le a jelölt. A vita arról szól, hogy ki lehet ennek az oka? Az egyik fél úgy tudja, ennek kiváltója a jelenlegi polgármester, Márky-Zay Péter úr politikai tevékenysége, míg az őt támogatók azt állítják, hogy az ellentétek eredete Lázár János és a Fidesz körül keresendők.

Jómagam erről a vitáról azt gondolom – hangsúlyozta Grezsa István –, hogy ez sehova se vezet és az elmúlt éveket lezárva a következő három hónap kampányának kizárólag csak a jövőről kell szólnia és arról, hogy hogyan lehet ezt a nélkülözhetetlen békét megteremteni.

Az utóbbi hetek városi sajtótalálgatásairól Grezsa elmondta, hogy annyi biztosnak tűnt, hogy egyik oldalon majd Márky-Zay Péter áll, aki közös ellenzéki színekben vállalja a megmérettetést. Róla azonban sokakban felmerült a polgármesteri alkalmasság kérdése, ezért erősen véleményes jelöltnek tekinthető. A másik oldalról Lázár János országgyűlési képviselőt javasolta a Fidesz. Ez a jelölés pedig azért is tűnt kézenfekvőnek, mert a Fidesz elmúlt húsz évének legsikeresebb helyi politikusáról van szó, aki sikeres városvezetőként már bizonyított és sok mindent letett az asztalra. Lázár János, azonban a már említett végletes megosztottság miatt, tisztelettel kihátrált a jelöltség mögül.

A két oldal közül bárki is győz, a város másik fele vesztesnek érzi magát, felizzanak azok az indulatok, melyek már most is megbénítják a várost. Ez a politikai iszapbirkózás már eddig is mérhetetlen sok veszteségeket okozott a településünknek. E feszült hangulatnak az a következménye, hogy rosszkedvűvé válik mindenki. Erre nem lehet várospolitikát építeni. Békét kell teremteni a városban!

Grezsa István ezek után áttért a bejelentése második pontjára, egy általa kezdeményezett kórházi konzultációra, mert egészen biztos abban, hogy a város közös nevezője a városi kórház lehet.

Orvosként egyrészt sorsközösséget érzek a kórház iránt – mondta az orvos-politikus –, másrészt a jelenlegi városvezetés egy furcsa és elfogadhatatlan álláspontot alakított ki a gyógyító központtal kapcsolatban. Azáltal, hogy a magyar állam átvette az egészségügyi intézmények ellátását, a mostani városvezetés szerint ez azt jelenti, hogy a városnak nem kell foglalkoznia már a kórházzal, hiszen az szerintük az az állam feladata. Ezzel mélységesen nem értek egyet, hiszen gondoljunk bele, hogy ez egy olyan intézményünk, ahová bármikor, bárki bekerülhet a városból. Itt ebben a kórházban vásárhelyiek gyógyítanak vásárhelyieket. Tehát az a kijelentés, hogy a városnak ezzel nincs dolga, az nem állja meg a helyét.

Amikor az elmúlt időszakban a képviselő-testületben fejlesztéseket próbáltunk nyújtani a kórház részére a városi költségvetésből, azt a város vezetése nem támogatta. Ez volt az utolsó csepp a pohárban – mondta Grezsa István – úgy éreztem, ez ellen mindenképp fel kell lépni. Mivel meggyőződésem, hogy a fenntartás és a fejlesztés messze nem egymást takaró fogalmak, ezért elindítok egy konzultációt Grezsa doktor kérdez címmel, hiszen legtöbben e néven ismernek. 

Megválasztásom esetén szeretném ezt a konzultációs módszert folytatni, azaz fontosabb kérdésekben mindenképp igyekeznék meghallgatni a város lakóit, mert a politikai hitvallásom az, hogy meg kell hallgatni a választókat, hogy a város vezetője kihallja belőle azt a lényeget, amit majd bele tud építeni a városvezetésbe, a városi jövőkép tervezésébe. E négy kérdést teszem fel ebben az aktuális konzultációban:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a mindenkori városvezetés rendszeresen támogassa a kórház fejlesztését?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a város pénzén kialakítsunk 50 darab, kétágyas, fürdőszobás, klimatizált kórtermet?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a városnak támogatnia kell a gyermekosztály felújítását?
  • Támogatja-e Ön, hogy a mindenkori városvezetés fiatal orvosokat, szakdolgozókat segítsen otthonteremtési támogatással letelepedni városunkban?

Egyébként ugyanezen a konzultációs honlapon lehet majd támogatóként, aktivistaként is jelentkezni, mivel önálló jelöltként indulok, komoly támogatásra lesz szükségem a kampányban – jelezte beszéde végén a polgármesterjelölt.

A videós sajtótájékoztatót azzal zárta Hódmezővásárhely új jelöltje, hogy az elmúlt másfél évet végképp már múltnak tekinti, céltalan iszapbirkózásba a kampányában nem szeretne belemenni, az az alapvetése, hogy bármily magasztos elképzelés is a Mindenki Magyarország víziója, de ő a kampányban hangsúlyozottan csak a várossal kíván foglalkozni, azaz a Mindenki Vásárhelye programot szeretné megvalósítani.

***

A sajtótájékoztatót követően megkerestük dr. Grezsa Istvánt, hogy néhány további részletet megtudjunk még az önkormányzati választások majdan várhatóan fókuszban álló kampányáról.

– Megvannak-e az eszközei, hogy a végletekig megosztott városban békét teremtsen?

– Úgy gondolom, hogy igen! Egyszerű válaszom az, hogy itt születtem, egész életemben itt éltem, hosszú idő óta háziorvosként ismernek, én is ismerek nagyon sok embert, feleségem is háziorvos. Közéleti tapasztalatom is megvan, annak idején az MDF alapítójaként vettem részt a politikában. 1998 óta folyamatosan önkormányzati képviselő vagyok, hol a FIDESZ ellenében, hol a FIDESSZEL együtt, az utóbbi időben egy széles, jobboldali kolalíció cselekvő részeseként. Talán megvan a kellő határozottság is bennem ahhoz, hogy döntéseket hozzak és közös nevezőt találjak a város megosztott politikai tömbjei, csoportosulásai között.

– Kiknek a támogatására számít ebben a küzdelemben, kiket nyert már meg ennek a jó ügynek?

– Önálló jelöltként definiáltam a jelöltségemet, ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy szabad, szuverén döntést hoztam, arra számítva, hogy a város józan többségét magam mögé tudom állítani. Az, hogy békét kell teremteni, ez nem csak politikai program, hanem városépítő program is itt Hódmezővásárhelyen. Ebben számítok politikai pártok támogatására, civil szervezetekére, baráti közösségekére, vállalkozások, család, szomszédok támogatására, tehát számítok mindenkire, aki úgy gondolja, hogy az személyem és az elképzelésem hiteles számukra. Meggyőződésem, hogy Vásárhelyen a FIDESZ támogatása nélkül nem lehet választást nyerni, és legalább annyira biztos vagyok abban is, hogy az itt kialakult helyzetben túl kell terjeszkedni a pártpolitikai kereteken. Minden emberre számítok, azokra is, akik vélt vagy valós sérelmeket szenvedtek és azokra is, akik a politikával egyébként nem foglalkoznak.

–Elnyeri-e a FIDESZ támogatását?

– Bízom abban, hogy a későbbiekben elnyerhetem a FIDESZ párttámogatását is, de hangsúlyozom, hogy túl kell terjeszkedni a hagyományos pártpolitikai kereteken a vásárhelyi helyzet pacifikálása érdekében.

– Ismeretes, hogy a mai városvezetés pert veszített a kórházzal szemben. Úgy gondolja, hogy a kórház a vásárhelyiek számára a közös nevező?

– Ez a hangnem és ez a per a város komoly vesztesége volt, békétlenséget, mély megosztottságot és ebből fakadóan természetesen időt, pénz- és energiaveszteséget jelentett. Ezt le kell zárni, csak a jövőbe akarok tekinteni.

– Elég lesz-e ez a három hónap, a köztes nyári politikai uborkaszezonnal együtt arra, hogy ezt a nem kis feladatot sikeresen megoldja?

– Elégnek kell lenni, ismertségi problémákkal nem küzdök, hiszen nyitott könyv az életem a városlakók számára, szinte mindenki tudhatja, hogy ki vagyok, melyik családból származom, mit csináltam az életem 57 esztendeje folyamán. Szükség lesz egy nagyon célzatos, öntudatos, határozott, erős kampányra, de a lényegnek azt tartom, hogy a vásárhelyiek meghallják azt az üzenetet, amit én képviselek: a béketeremtést és a nyugalmat. Orvosként stílszerűen csak azt tudom mondani, hogy be kell gyógyítani a város sebeit.

– Felkészült-e ellenfele támadásaira, hiszen biztosan országos figyelem középpontjában lesz?

– Aki a politika térfelére bekéredzkedik játékosként, annak tisztában kell lenni annak árnyoldalaival is. Van kellő lekierő bennem, van kellő tapasztalatom, családomat, rokonságomat magam mögött tudhatom, és remélem, hogy a vásárhelyi józan többség, amennyiben ilyen nemtelen támadások érnek, pontosan tudni fogja annak valóság és igazság értékét. Én akkor sem kívánok belebonyolódni az elmúlt év parttalan vitáiba, szeretném megőrizni az emberi méltóságomat, a józan ítélőképességemet és kizárólag a város jövője érdekel, azt is mondhatom, hogy a Mindenki Magyarország mozgalma helyett a Mindenki Vásárhelye mozgalmat szeretném az elkövetkező három hónapban megszervezni.