Végső búcsút vettek Ungvári Tamás írótól

Családja, barátai és tisztelői kísérték utolsó útjára Ungvári Tamás Széchenyi-díjas írót, műfordítót, kritikust, irodalomtörténészt, egyetemi tanárt pénteken Budapesten, a Kozma utcai izraelita temetőben.

Ungvári Tamás nem csupán a jelen, de a jövő generációi számára is maradandót alkotott – búcsúzott a 89 évesen elhunyt írótól Verő Tamás főrabbi.
“Szeretettel és hálával búcsúzunk. Mindannyiunkat egy kicsivel bölcsebbé tettél. Férjként, apaként, barátként, tanárként és tudósként egyaránt gazdagabbá tetted a világot” – mondta.

A szertartáson beszédet mondott Hegedűs D. Géza színművész, a család nevében pedig az író fia, Ungvári Benjámin búcsúzott, felidézve az együtt töltött évek emlékeit.

Orbán Viktor: Ungvári Tamás a magyar és az egyetemes kultúra történetének elismert krónikása volt

Ungvári Tamás író, műfordító, irodalomtörténész halála kapcsán levélben fejezte ki részvétét a gyászoló családnak Orbán Viktor miniszterelnök pénteken. “A magyar kultúra sok ezer szálból szövődött alkotás, melynek pontos és hiteles bemutatása nemcsak átfogó tudást, de kitartást és alázatot is követel. Ungvári Tamás a magyar polgári értelmiség bátor és elkötelezett képviselőjeként vált a magyar és az egyetemes kultúra történetének nemzetközi szinten is elismert krónikásává” – írta Orbán Viktor.

Hozzátette: “hálásak vagyunk, hogy műfordításaival, szépirodalmi és tudományos műveivel, valamint dramaturgi és tanári munkájával is gazdagította hazánk kulturális életét. Meggyőződésem, hogy könyvei még sokak számára fogják a feledés elleni küzdelem őrtüzeit jelenteni”.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre