Balatonlellére érkezik a Missziós Kereszt

Kovács Jenő balatonlellei plébánossal beszélgettünk annak jelentőségéről, hogy a Missziós Kereszt a Szentháromság templomba érkezik július 7-én és 8-án. Az egyházközség és a magyar szentek, illetve boldogok ereklyéivel feldíszített kegytárgy között szoros kapcsolat áll fenn. A különleges alkalom lehetőséget ad arra, hogy újra átélhessük megváltottságunkat. Érdemes tehát ellátogatni a zenei programokkal, koncertekkel és előadásokkal gazdagított eseménysorozatra – főképpen, ha Balaton-parti nyaralásunkat egy értékes programmal szeretnénk kiegészíteni.

A kereszt eredetileg egy kivégzőeszköz volt, mint az akasztófa, amelyre a keresztények Jézus megváltó áldozata miatt tekintenek tisztelettel – mondta el a kérdésünkre Kovács Jenő balatonlellei plébános. Diadalmas útjára akkor lépett, amikor a IV. században Nagy Konstantinnak látomása volt. Ennek során a császár azt az ígéretet kapta, hogy „per crucem ad lucem”, vagyis „e jelben győzni fogsz”, vagy Babits szavaival: „szenvedni annyi, mint diadalt aratni”.

Az üdvösség semmi máshoz nem hasonlítható eszköze a kereszt. A kereszt és a nagypéntek nem a végcél, hanem út, amelyen minden embernek végig kell mennie. Jézus szavaival: „aki utánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye föl keresztjét, és kövessen engem”. A keresztények számára emiatt ez a tárgy nemessé vált, mert az örök élet felé mutatja az utat.

A Missziós Kereszt a 2007-es Budapesti Városmisszióra készült el Isten nagyobb dicsőségére. Az ötvösművész szentek és boldogok ereklyéit is belefoglalta az alkotásba. Két évvel ezelőtt Ferenc pápa is megáldotta a keresztet, hogy utána útra keljen, és bejárja az egész országot és a közösségeket a 2020-as Eucharisztikus Kongresszusra meghívásként.

A keresztbe foglalt ereklyetartókban olyan szentek és boldogok szent maradványai vannak, akiknek ábrázolásai a balatonlellei Szentháromság templom üvegablakain is felfedezhetőek. Különleges kapcsolat fedezhető tehát fel a Missziós Kereszt és a templomi ábrázolások között, amelyről július 7-én és 8-án előadást is hallhatnak az érdeklődők.

A programban szerepel ezen kívül egy püspöki szentmise július 8-án, hétfőn 14:00 órától, amelyet Varga László kaposvári püspök mutat be.

A liturgikus zenei szolgálatot az Eucharist zenekar adja majd a keresztény könnyűzene stílusjegyeivel.

Marics József atya előadást tart a somogyi vértanúkról, akiket a második világháború végén gyilkoltak le a hitük miatt. A három somogyi papról szóló előadását követően a nyugdíjazása előtt álló atya aranymisét mutat majd be. 20:00 órai kezdettel a már említett Eucharist együttes ad majd egy dicsőítő koncertet a rendezvényhez kapcsolódóan. A balatonlellei, boglári és fonyódi fiatalok és korábbi fiatalok összevont kórusa egy Taizé-i imaórát tart majd.

– A művészetek, a hit és jámborság találkozás lesz tehát ez a néhány nap, amely erősítheti a közösségeinket – összegezte a balatonlellei plébános. – A kereszt önmagában tanúságtétel a világ előtt, amely a hitünkben is megerősít. Missziós célzata is van ennek az alkalomnak, hiszen az Eucharisztikus Kongresszusra készülve a belső megújulásunkat sem szabad elhanyagolnunk – buzdított Kovács Jenő plébános.

Iratkozzon fel hírlevelünkre