Gulyás a Vasarnap.hu-nak: A visegrádi országoknak jelentős befolyása volt a jelöltállítás során

Gulyás Gergely a Vasárnap.hu-nak azt mondta, a visegrádi országoknak jelentős befolyása volt a jelöltállítás során. Mindenkivel minden megállapodást betartottak, és ha ezzel hozzájárultak ahhoz, hogy ne olyan vezetői legyenek Európának, akik már hivatalba lépésük pillanatában is megosztják a közösséget, akkor jó szolgálatot tettek. 

A brüsszeli EU-csúcs eseményeivel kapcsolatban a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a cél az volt, hogy olyan személy álljon a bizottság élén, akinél megvan az esélye arra, hogy a személye révén konszenzust teremtsen, és ezt a célt sikerült elérniük. Hozzátette: Frans Timmmermans és Manfred Weber nem alkalmas erre a pozícióra, ehhez példaként hozta fel, hogy Lengyelországot, illetve hazánkat is támadták. 

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy az új uniós vezetőknek meg kell előlegezni a bizalmat. Hangsúlyozta azt is, hogy a vezetőjelöltek között vannak, akikkel több kérdésben is véleménykülönbség van köztük, illetve a Fidesz és a magyar kormány között. Az Európai Bizottság sikeres tevékenységének azonban az a lényege, hogy vezetője a szerződések őreként járjon el a véleménykülönbségek ellenére – fűzte hozzá. Mint mondta, fontos, hogy „a mi céljaink” – a migráció megállítása, a keresztény kultúra védelme, a nemzetek Európájának tiszteletben tartása – ne legyenek támadott célok.

A csúcstalálkozó során a V4-ek együttműködése mindvégig egységes és töretlen volt, a régióhoz tartozás erősebbnek bizonyult a pártcsaládhoz tartozásnál – szögezte le Gulyás Gergely.

Kijelentette megbukott a „Spitzenkandidat-rendszer”, ezzel, azaz a csúcsjelölti szisztémával kapcsolatban pedig hangsúlyozta, hogy az durva támadás a jogállamiság eszméje ellen.

Forrás: vasarnap.hu, MTI

'Fel a tetejéhez' gomb