V4–Németország alku formálódik az EU-csúcson

Maratoni ülésen egyezkednek az uniós csúcsvezetői posztokról a tagállamok állam- és kormányfői. Most újabb név került be a kalapba.

A Politico a luxemburgi kormányfőtől és több magas rangú uniós diplomatától is úgy értesült, hogy Ursula von der Leyen német védelmi miniszter neve is felmerült az Európai Bizottság elnökeként. A portál értesülései szerint a politikus támogatottsága egyre növekszik. Egyes tisztségviselők azt mondták,

von der Leyen jelölése a V4-ek és Németország között köttetett alku eredménye.

A Politico forrásai szerint a német védelmi tárca vezetőjével kapcsolatban a balti államok vezetőinek is pozitív érzései vannak és úgy tűnik, a belga kormányfő is kész beállni mögé.

A brüsszeli hírportál szerint von der Leyen mellett szól, hogy Merkel pártjából érkezik és ő lehetne az első nő a bizottsági elnöki poszton. A német védelmi miniszternek nagy előnye a többi jelölttel szemben, hogy

Merkel mellett mind Macron francia elnök, mind a V4 országok miniszterelnökei számára elfogadható.

Ellene szól viszont, hogy ha bizottsági elnök lesz, Manfred Weber nem kaphatná meg a neki ígért Európai Parlamenti elnöki posztot, hiszen német néppárti tisztségviselő nem állhat két fontos intézmény élén. Valószínű ugyanakkor, hogy az új csomagban a Néppárti csúcsjelölt helyett az európai szocialisták bolgár elnöke, Szergej Sztanisev kapja az EP elnöki tisztségét.

Diplomáciai források szerint az alku része lehet, hogy Christine Lagarde a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelenlegi francia elnöke az Európai Központi Bank vezetői székébe ül át.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a fentieken túl állítólag két nevet terjeszt be az állam és kormányfők elé: a V4-ek jelöltjét, Maros Sefcovicot, mint kül- és bizotnságpolitikai főképviselőt és Charles Michel belga miniszterelnököt, mint az Európai Tanács következő elnökét, Tusk utódját.

Ursula von der Leyen mellett továbbra is esélyes a posztra a szocialisták csúcsjelöltje, Frans Timmermans is, róla itt írtunk bővebben.

Forrás: Politico

Iratkozzon fel hírlevelünkre