Semmelweis Ignác születésének évfordulóján az egészségügyi dolgozókat ünnepeljük

1992 óta július 1-jén, Semmelweis Ignác születésének évfordulóján rójuk le tiszteletünket az egészségügyi dolgozók előtt. A Pesti Vígadóban Kásler Miklós miniszter és Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár köszöntették az ünnepelteket.

Az országgyűlés 1992-ben hozott törvényt arról, hogy július 1-jén – ugyanazon a napon, amikor a köztisztviselők és kormánytisztviselők napja is van – a magyar egészségügy dolgozóit ünnepeljük.

2010-ben Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter kezdeményezte, hogy július elseje váljon munkaszüneti nappá a szakterület dolgozói számára.  Réthelyi azzal indokolta a módosítást, hogy az „az egészségügyi dolgozók által végzett munka elismerését, presztízsének emelését szolgálja”. Miután az országgyűlés jóváhagyta a javaslatot, 2011 január elsejétől a módosítás érvénybe lépett. 

Emiatt július 1-jén a gyógyszertárak többsége nem nyit ki, illetve az orvosok sem dolgoznak, csupán a kórházak tartanak fent baleseti ügyeletet. A mentőket viszont mindez nem érinti, számukra ez ugyanolyan munkanap, mint bármelyik másik. 

Az ünnepnap különleges jelentőséggel bír a Semmelweis Egyetem számára, ahol számos díjat és tudományos kinevezést ekkor adnak át, valamint ilyenkor nevezik ki az intézmény tisztségviselőit is. Az egyetemen múlt hét pénteken már tartottak egy emléknapot és díszünnepséget, ott került sor az intézményen belüli díjak, kinevezések átadására, valamint ott zárták le a 2018-as Semmelweis-emlékévet is. 

Hétfőn a Pesti Vígadóban gyűltek össze az Egyetem tisztviselői, ahol az Emberi Erőforrások Minisztériuma is díjazta az egyetemi dolgozókat. Kásler Miklós miniszter Semmelweis Ignác munkásságát méltatva kiemelte: egy olyan személyre emlékezünk, akit az emberiség jótevőjeként, az anyák megmentőjeként, az orvostudomány Luther Mártonjaként és a legetikusabb orvosként tartanak számon. Semmelweis életműve, pályafutása ma is mérce, szerepe a világban rendkívüli, az ő példamutatásában ötvöződik az emberiség és a magyarság minden nemes értéke – hangoztatta. 

A miniszter mellett Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár is megköszönte azt az erőfeszítést és munkát, amelyet az egészségügyi dolgozók kifejtenek.

Idén a Semmelweis-díjat Kollár Lajos, a Pécsi Tudományegyetem Központi Érsebészeti Klinika egyetemi tanára nyerte. Batthyány-Strattmann László-díjban tizennégyen részesültek, Pro Sanitate díjat egy orvos vehetett át, továbbá harminchat miniszteri elismerő oklevelet osztottak ki.

Kásler nemrég az egészségügyi aktualitások kapcsán interjút adott a Mandinernek. A miniszter a beszélgetés során hangsúlyozta, hogy folyamatban van az egészségügy átalakítása, de ez nem olyan dolog, amely „egyik pillanatról a másikra” történik meg:

– Először meg kell teremteni a megfelelő struktúrát. Utána az ideális vagy ahhoz közelítő struktúrát meg kell tölteni tevékenységgel, ami kiterjed az emberek egészségének a megóvására, a korai diagnosztikára, a helyben való diagnózis felállítására, a különböző gyógykezelésekre, a rehabilitációra és a többi. Ezekben nagyon jelentős előrelépés történt – fogalmazott a minsizter az interjúban. 

A szöveg, illetve a kiemelt kép forrása: MTI 

Iratkozzon fel hírlevelünkre