Varga Mihály: a családok költségvetése lesz a 2020-as évi büdzsé

A jövő évi költségvetés a családok költségvetése lesz - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Fidelitas szabadegyetemén tartott előadásában pénteken Parádon.

A 2019. évi költségvetés biztosítja a keretet a családvédelmi akcióterv, a gazdaságvédelmi program megvalósításához, mindamellett, hogy garantálja a biztonságunkat – hangsúlyozta.

A pénzügyminiszter a szabadegyetem fiatal résztvevőihez szólva hangsúlyozta: a Magyarországon való boldogulásuk egyre megalapozottabb. Növekvő keresetek mellett folyamatosan csökkennek az adók – ismertette a miniszter, kiemelve, hogy jövőre 15 százalékra csökken a személyi jövedelemadó.

A gazdaság teljesítményéről Varga Mihály azt mondta: dinamikus a növekedés. Az első negyedév 5,3 százalékos aránya az unióban a legmagasabb. Hozzátette: nem “pillanatnyi fellángolásról” van szó, hiszen 2013 óta tartósan az uniós átlag fölött teljesít a magyar gazdaság. A hatéves növekedési pályához hasonlót nem nagyon ismer a gazdaságtörténet – mondta.

Nagy jelentőségűnek nevezte azt, hogy az államháztartás egyensúlya nem borult fel, mint fogalmazott “nem hitelből növekedünk, nem privatizációs bevételekből”.

Az államadósság szerkezete is megnyugtatóan alakul – jelentette ki Varga Mihály. Amellett, hogy folyamatosan csökken az államadósság, egészségesebbé válik annak szerkezete, mert a kormány jelentősen csökkenteni tudta a devizaadósság hányadát.

A miniszter a munkanélküliség és a foglalkoztatottság alakulásáról is elégedetten szólt, biztató adatnak nevezte a 70 százalékos foglalkoztatási rátát. 

A gazdaságvédelmi akcióterv szükségességét az eurózóna belassulásával és a negatív világgazdasági tendenciákkal indokolta. “Tartósan magasabb növekedést kell produkálnunk, mint a fejlettebb országok – ezt szolgálja az akcióterv” – hangsúlyozta Varga Mihály. 

A népesedési kihívások indokolják, hogy a 2020-as esztendő legfontosabb prioritása a családvédelmi program lesz – hangsúlyozta a pénzügyminiszter, aki kitért a program elemeire, a babaváró hitelre; az otthonteremetési kedvezményre, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására, a jelzáloghitel elengedésére, a nagyszülői gyedre és a négy gyermeket szülő nők örökös szja-mentességére, valamint a teljes bölcsődei ellátás garantálására. 

 

Forrás: MTI

Fotó: MTI, Illyés Tibor.