Tiltják San Franciscóban az e-cigaretták forgalmazását

San Francisco lesz az első állam Amerikában, ahol hatékony tilalom alá helyezik az e-cigaretták forgalmazását, miután azt kedden a város felügyelőtanácsa egyhangúlag megszavazta.

A rendelet értelmében senki nem adhat el vagy terjeszthet elektromos cigarettát, csakis abban az esetben, ha a terméket az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (US Food and Drug Administration) előzetesen felülvizsgálta, ugyanis ez a mai napig nincs gyakorlatban.

A CNN beszámolója szerint a döntés magában foglalja az üzletekben történő, valamint a San Franciscó-i címre szállított online értékesítést is. A rendelet az e-cigaretta mellett az ízesített dohánytermékekre is vonatkozik, az értékesítés tiltása azonban nem terjed ki a 21 éves vagy annál idősebb személyekre.

– Döntő lépést tettünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk a San Franciscó-i fiatalok több generációjának nikotinfüggőségét

– nyilatkozta Dennis Herrera városi ügyész a döntés meghozatala után.

Az intézkedés most London Breed polgármester asztalára kerül. Tíz nap áll rendelkezésére, hogy aláírja, azonban a szavazást megelőzően nyilatkozatában korábban már kifejezte támogatását:

„Támogatom Dennis Herrera ügyész és Shamann Walton felügyelő javaslatát az e-cigaretták San Franciscóban történő értékesítésének felfüggesztése kapcsán mindaddig, amíg az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal nem végzi el a termékek közegészségre gyakorolt ​​hatásainak felülvizsgálatát. Olyan sok mindent nem tudunk ezeknek a termékeknek az egészségre gyakorolt ​​hatásairól, azt viszont tudjuk, hogy az e-cigaretta cégek hirdetéseikkel gyermekeinket célozzák, hozzákapcsolva őket a függőséget okozó nikotintartalmú termékekhez. Tennünk kell annak érdekében, hogy megőrizzük San Francisco fiataljainak egészségét, és megakadályozzuk, hogy a következő nemzedékek függővé váljanak ezektől a termékektől”.

A rendelet az aláírást követően harminc nappal hatályos lesz, azt hat hónap után már teljes mértékben életbe kell léptetni. A helyzetet nehezíti, hogy San Franciscoban található a vezető e-cigaretta gyártó cég, a Juul Labs székhelye, így a rendelet miatt feszült vita bontakozott ki. A gyártók szerint a döntés károsíthatja a vállalkozókat, és a cigaretta kevésbé káros alternatíváit szünteti be a lakosság körében. Ted Kwong, a Juul Labs szóvivője a keddi szavazás után úgy nyilatkozott, „ez a tiltás a halált okozó cigarettáról sikeresen e-cigarettára váltó felnőtteket visszavezeti a hagyományos dohánytermékekhez, és virágzó feketepiacot hoz majd létre ahelyett, hogy a kiskorúak hozzáférésének és e-cigaretta használatuk tényleges okait vitatnánk meg”. A vállalat mindemellett javaslatokat dolgoz ki egy új, szigorú szabályozásra a tilalom megakadályozásának céljával.

Hazánkban a kiskorúak dohánytermék-vásárlását a Nemzeti Dohányboltokban helyhez és korhatárhoz kötött hozzájutás hatékonyan csökkentette, azonban, úgy tűnik, minden olyan társadalomban, ahol magas a dohányzók aránya, dilemmát okoz a tudatos és egészséges életmódra való ösztönzés és átnevelés”. Habár világszerte megfigyelhető jelenség az e-cigarettára való átállás,

annak hosszútávú egészségügyi hatásairól eddig nem sokat tudunk, így a legjobb megoldás az lenne, ha nem különböző alternatívák keresése, hanem a dohányzásról való leszokás mellett döntenének a legtöbben.

Mivel azonban ez nem kikényszeríthető, nem tehetünk mást, minthogy korlátozó és szabályozó intézkedések bevezetésével, valamint prevencióval próbáljuk a fiatalok és a felnőttek kedvét szegni a dohányzást illetően.

Képek forrása: unsplash.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre