Korlátozták a dolgozók imádkozásra fordítható idejét egy svéd városban

A svédországi Bromölla városában nemrég olyan rendelkezést hoztak, amely megtiltja az állami intézményekben dolgozók számára, hogy imádkozás céljából szünetet tartsanak a munka közben. 

A rendeletet a Svéd Demokrata Párt politikusai kezdeményezték. A város polgármestere nemrég nyilatkozott is az eset kapcsán – véleménye szerint ez az eljárás nem számít diszkriminációnak…

A polgármester nyilatkozatában azonban még meglepőbb az a kijelentés, miszerint a konzervatív-liberális Mérsékelt Párt, valamint a Svéd Kereszténydemokrata Párt politikusai szintén támogatták a szabályozást, mert úgy látták, szigorúbb szabályozásokra van szükség ahhoz, hogy munkaidőben tényleg a tennivalóikkal foglalkozzanak a dolgozók.

Az interjúban a polgármester arra hivatkozik, hogy a szabályozás minden vallásra kiterjed, nemcsak a kereszténységre, illetve megemlíti: a munkaidő mellé járó kötelező szünetben továbbra sem szabják meg, mit csinálhatnak a dolgozók. 

Sokak szerint a rendelet sérti a vallásszabadságot – mások viszont épp arra hivatkoznak, hogy minden alkalmazottnak „joga van hozzá, hogy kollégái vallási gyakorlatai ne zavarják meg őt munka közben”.

Kérdés, hogy a rendelet mögött mi áll valójában; könnyen lehet, hogy a svéd liberálisok ezzel – ismét – egyfajta vallásellenes üzenetet kívánnak megfogalmazni. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre