Petíció: Ukrajna elnökétől kér segítséget a Karitász

Ukrajna új elnökéhez fordult a magyar Katolikus Karitász. A jószolgálati szervezet azt kéri Vladimir Zelenszkíjtől, hogy segítse a magyarországi és más külföldi karitatív szervezetek segélyszállítmányainak egyszerű, gyors és hatékony célba juttatását.

Az évek óta tartó gazdasági válság és a kelet-ukrajnai háború miatt Ukrajna lakossága különösen nehéz szociális helyzetben van, és a Kárpát-medencében élők közül is Kárpátalja népe viseli el a legnehezebb sorsot. A sokszor válságos körülmények között élő családok számára az élelmiszerek bevásárlása, télen pedig a fűtés is jelentős nehézségeket okoz – tudatja a Karitász.

A szervezet a közelmúltban publikált nyílt levelében arra hívja fel az ukrán elnök figyelmét, hogy a segélyszállítmányokat sok esetben visszafordítják a határról, vagy vámudvarba küldik. De ugyanígy problémát jelent a hosszú várakozási idő a határon, a hatóságok részéről tapasztalt korrupció, valamint az adományokra vonatkozó, folyamatosan változó jogszabályi környezet is.

Zelenszkíj elnöknek címzett levelében a szervezet azt kéri, hogy a jövőben jelentősen egyszerűsítsék az adományok Ukrajnába történő eljuttatását. A cél az, hogy a szállítmányok bürokratikus akadályok nélkül, egyszerűen, gyorsan, korlátozásoktól mentesen juthassanak el a partnerszervezetekhez, egyházi közösségekhez, rajtuk keresztül pedig a rászoruló családokhoz.

A Karitász petíciót is indított, amelynek segítségével támogató aláírásokat gyűjt magyar és ukrán nyelven egyaránt közzé tett leveléhez. Azt kérik, támogassuk mindannyian aláírásunkkal „a határon túli segélyszállítmányok célba érését”.