Áldozatául eshet a Szentírás egy kereskedelmi háborúnak

Meglepő írást közölt a napokban az amerikai Christian Today portál. Eszerint az Amerika és Kína közti kereskedelmi háború legújabb fejleménye a könyvkiadványokra is komoly csapást mérhet, s ezek közt az egyik legnagyobb csapást éppen a Szentírás szenvedheti el.

A legutóbbi, az amerikaiak által kezdeményezett vámemelés számos kínai termékre, köztük a könyvekre is kiterjed. Erről értesülve több keresztény kiadóvállalat az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságához fordult azért, hogy az általuk kinyomtatott könyvek mentesüljenek az állami vámoltatás alól. 

A világon a legtöbb Bibliát egyébként Kínában nyomtatják – természetesen exportra, mivel a helyi kormányzat nem tűri a keresztény tanok terjesztését. A Nankingban székelő Amity Press 1988 óta mintegy kétszázmillió példányt nyomtatott ki a Szentírásból. 

Ráadásul az amerikai kiadók sok esetben Kínából szerzik be könyveiket. A legnagyobb amerikai keresztény kiadóvállalat, a HarperCollins Christian Publishing (HCCP) a könyvei mintegy háromnegyedét az ázsiai országban gyártatja le. 

A kiadó szerint abban az esetben, ha a vámok a Szentírás és más, keresztény kiadványok esetében is életbe lépnek, kénytelenek lesznek emelni a könyveik árát, ami viszont a forgalom csökkenéséhez, illetve ahhoz is vezethet, hogy egyes termékeiket – a megnövekedett költségek miatt – nem fogják tudni forgalmazni. Alternatíva lehetne az, ha a kiadó más országokban kötne szerződést valamely nyomdával, azonban megítélésük szerint a Kínában lévő  fejlett nyomdai eszközöket és képzett munkaerőt nem tudnák máshol ugyanilyen áron megszerezni.

A kérdés, hogy a Szentírás, illetve a keresztény nyomtatványok mentesülnek-e a vámok alól, az elkövetkező napokban dőlhet el, könnyen lehet, hogy a június 28-án, Oszakában kezdődő G20-as találkozóig.

Iratkozzon fel hírlevelünkre