Mennyiben érintik kifejezetten az apákat a családvédelmi intézkedések?

Beneda Attila államtitkár a napokban nyilatkozott arról, hogy a kormány családvédelmi lépései a férfiak számára is igyekeznek elősegíteni a gyermekvállalást. Ezúttal Király Nórát, a Fiatal Családosok Klubjának alapítóját kérdeztük.

Király Nóra kérdésünkre elmondta: a családvédelmi akció valamennyi eleme jelentős, az egész család számára kedvező, alkalmas arra, hogy növelje a többgyermekes szülővé válás iránti hajlandóságot.

Kiemelte: az édesanyákhoz hasonlóan az édesapákra is vonatkozik a GYES és a GYED jelentette támogatás, annak minden előnyével. Emellett a családi adókedvezmény szintén igénybe vehető az ő esetükben is, és ezáltal is csökkennek a teljes család terhei. Továbbá azt is hangsúlyozta, hogy a nagyszülői gyed a nagyapákra is vonatkozik, akik ezáltal szintén segítséget kapnak az unokák nevelésében. 

Kérdésünkre, hogy milyen mértékben növelheti mindez a gyermekvállalási kedvet a férfiak körében, elmondta, hogy e lépések a potenciális érintettek körében képesek arra, hogy több motivációt teremtsenek a gyermekek vállalására. Továbbá leszögezte: a kormány a családvédelmi intézkedés által arra törekszik, hogy mind a férfiak, mind a nők számára elősegítsék a gyermekvállalás lehetőségeinek kiterjesztését. 

Fotó: Pixabay

Hozzátette: az akcióterv lényege és célja a családok egzisztenciális támogatásán keresztül növelni a gyermekvállalási hajlandóságot, ugyanakkor más lépésekkel is hozzá lehet járulni a családok védelméhez.  Véleménye szerint fontos az is, hogy a családvédelmi kérdésekkel foglalkozó civil szervezetek „felhívják a figyelmet a családi élet szépségeire, és kihangsúlyozzák, hogy a gyermekvállalás nem csupán boldogság, hanem a jövőbe mutató legjobb befektetések egyike”

Hangsúlyozta: ezek a szervezetek különféle programokat szerveznek annak érdekében, hogy „a jövendő szülők, köztük a leendő édesapák is felkészülten várják fiaik, lányaik világra jöttét”. 

„Ötgyermekes szülőként tudom, a várakozás hónapjai életünk felejthetetlen, talán legszebb időszakát nyújtják, és kívánom, hogy ezekben minden magyar férfinak és nőnek egyaránt lehessen része” – fogalmazta meg. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!