Gulyás a vasárnap.hu-nak: A román kormány nem tett erőfeszítést az úzvölgyi incidens megakadályozására

Kormányzati sajtótájékoztatót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hollik István kormányszóvivő. Az eseményről folyamatosan frissülő cikkünkben számolunk be.

A családok támogatása fog a leginkább nőni

A kormányülésen egyebek mellett a költségvetéssel is foglalkozott a kormány. Annyi tudható már, hogy a 2020-as költségvetési évben a családok támogatása nő majd a leginkább – ez a családok költségvetése lesz – fogalmazott Gulyás Gergely. Mint elmondta, a kormány 2010 óta megduplázta a családtámogatásra fordított összeget, amely Európában itt a legmagasabb, a jövő évi büdzsében pedig több mint 2200 milliárd forint áll rendelkezésre a családok támogatására.

A Kormányinfó elején elhangzott: a munkanélküléség nálunk az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban. A globális növekedés is lassul, de Magyarországon ennek még nincs jele. „Azért fogadtuk el a gazdaságvédelmi akciótervet, hogy a magyar gazdaság tartsa a növekedését” – jelentette ki a miniszter. Kiemelte azt is: az államadósság mértéke évről évre csökken, a remények szerint 66,7 százalékra csökken 2020-ra.

Csodát nem vár a kormány Cseh Katalin frakciójától

A vasárnap.hu tudósítójának kérdésére, mely arra vonatkozott: mit várhat a magyar kormány a liberális Európa Megújul frakciótól, valamint attól, hogy ennek Cseh Katalin lett az alelnöke, Gulyás Gergely úgy válaszolt: csodát ezzel kapcsolatban a magyar kormány nem vár, a két frakció EU jövőjével kapcsolatos víziói oly mértékben eltérőek, hogy az együttműködés nem látszik lehetségesnek. De „ne zárjuk ki, hogy nemzeti érdekeket is képviselhet” egy teljesen más ideológiát képviselő liberális frakció – fűzte hozzá.

Gulyás: A román kormány nem tett erőfeszítést az úzvölgyi incidens megakadályozására

Az úzvölgyi incidenssel kapcsolatban a miniszter leszögezte a vasárnap.hu-nak: Románia és hazánk egyaránt EU-tagállam, szomszédos országok, ráadásul másfélmillió magyar él Romániában – az érdekünk tehát az, hogy a magyar-román kapcsolat jó legyen. Ugyanakkor amennyiben a korábbi magyar-román szerződésben deklarált jószomszédi viszony valóban létezik, akkor olyan incidensre, mint ami az úzvölgyi temetőben történt, nem kerülhet sor – hangsúlyozta Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy a román kormány részéről úgy tűnik, nem történt erőfeszítés az incidens megakadályozására.

Minden eddiginél több szúnyogirtás lesz

Gulyás Gergely a szúnyoginvázióra áttérve közölte: a helyzet aggasztó, ezért a kormány plusz forrásokat biztosít arra, hogy ne legyen anyagi akadálya a hatékony szúnyogirtásnak; a következő hetekben minden eddiginél több szúnyogirtás lesz.

„Fontos, hogy az EU védje meg az üldözött keresztény közösségeket”

Az Európai Unió következő ötéves stratégiája és a személyi kérdések ügyében is olyan döntéseket kell hozni, hogy az EU az eddigi sikertelenség helyett a siker irányába haladjon – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A stratégiát illetően kiemelte: Magyarország világossá tette, hogy a tagállami gazdaságpolitikának komoly teret kell hagyni, továbbá az EU-nak egyértelműen ki kell mondania, hogy van egy meghatározó kultúra, a keresztény kultúra.

Fontos, hogy az EU védje meg az üldözött keresztény közösségeket – tette hozzá.

Nem támogatják Weber megválasztását

A személyi kérdésekkel kapcsolatban hangsúlyozta: a visegrádi országok egyeztettek és közös álláspontot képviselnek a nap folyamán kezdődő uniós csúcson. Valamennyi visegrádi ország egyetért abban, hogy nem támogatják a Spiztenkandidat-(csúcsjelölti) rendszert, valamint nem támogatják Manfred Weber megválasztását az Európai Bizottság élére – közölte.

Cikkünk folyamatosan frissül!