Egyizgalmas éjszaka vár ránk a múzeumokban

Június 22-én lesz a Múzeumok Éjszakája, ami országszerte várja az érdeklődőket izgalmas és kreatív programokkal.

Szombaton ébren lehet az egész ország, hiszen június 22-én kezdődik a Múzeumok éjszakája. A rendezvénysorozathoz csatlakozó múzeumok különleges programokkal és meghosszabbított nyitva tartással várják az érdeklődőket.

A Múzeumok Éjszakájának idei eseményén Szombathely lesz a főszereplő város. A szombathelyi Savaria Múzeum gyűjteményeiben mintegy félmillió tárgyat őriznek, itt található például Közép-Európa legnagyobb pannon korú ősnövénygyűjteménye is. Még izgalmas helyszín az Iseum, ahol Isis istennő savariai szentély-együttesének jelentős része tekinthető meg.

A felnőttek 1900 forintért, míg a 18 év alattiak 800 forintért válthatják meg jegyüket. Ezzel a karszalaggal nem csak az összes résztvevő múzeumba léphetnek be, hanem június 22. 18.00 órától június 23. 02.30 óráig ingyen közlekedhetnek a karszalaggal rendelkezők a Budapesti Közlekedési Központ által biztosított múzeumi buszjáratokon.

Veszprémben például várbörtöntúrák és animációs filmek is várják az érdeklődőket, emellett lesz még VárFelFedező  játék, fényfestés és tűzzsonglőr-bemutató is.

Budapesten a Múzeum körúton már kora délutántól izgalmas programok várnak minden korosztályra: a kalandorokat 15 órától archeozoológus és régész várja emberi és állati csontokkal, szerepjátékkal Az ősök kincsei – kincskeresés és kódfejtés címmel.

A Nemzeti Múzeumban a hazai neves színészek is felbukkannak ezen az estén. Az ismeretlen Görgei című kiállításban Görgei Artúr életének titkai, részletei Für Anikó, Rába Roland, Kiss-Végh Emőke és Ördög Tamás előadásával fűszerezett színházi tárlatvezetésen tárulnak fel. A Nemzeti Színház színészzenekara is fellép aznap este a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

A Múzeumok Éjszakája igazi családi élményeket is tartogat a látogatók számára. A Bálnában Európa második legnagyobb mézeskalácsvárosában barangolhatnak az odalátogatók, amelynek elemei mind anonim adományok. A Ludwig Múzeum a LEGO szerelmeseinek ad életre szóló élményt, ugyanis a nyíregyházi fiatalokból álló Tekerd! csoport épít legóból Bauhaus házakat közösen a gyermekekkel. 

A Mesemúzeum nem csak egy hétpróbás interaktív játékkal készül szombatra. Délután 16 órától Kárász Eszter és az Eszter-lánc mesezenekar koncertet ad a múzeumban, e mellett egy hangszer-simogató is gazdagítja a programot.

Hamarosan itt a Múzeumok Éjszakája, ideje, hogy felfedezzük az ország rejtett kincseit!

Mobil alkalmazás letölthető INNEN

Iratkozzon fel hírlevelünkre