Putyin óriási doboz fagylalttal lepte meg a kínai elnököt születésnapján

Egy óriási doboz fagylaltot ajándékozott Vlagyimir Putyin orosz elnök kínai kollégájának, Hszi Csin-ping kínai államfőnek, aki szombaton ünnepelte a 66. születésnapját Dusanbéban, az ázsiai biztonsági csúcstalálkozó helyszínén – közölte az orosz elnöki hivatal és a kínai média.

Különleges munkánk van, ami miatt még a születésnapunkon is dolgoznunk kell, és eleget kell tennünk a kötelezettségeinknek – mondta Putyin, aki a 27 ország – közöttük Irán és Katar – küldöttségei részvételével tartott csúcstalálkozó előtt találkozott Hszivel.

 „Boldog születésnapot!” A legjobbakat kívánom! Örülök, hogy ilyen barátom van” – jelentette ki az orosz elnök a kínai vezetőnek a Kreml honlapján közzétett felvételek szerint.

Sok szép ajándékot hoztunk – mondta Putyin, bemutatva egy hatalmas dobozt, tele fagylalttal, amelyet a kínai államfő igen nagyra értékelt. A két vezető ezután pezsgővel koccintott.

A kínai vezető, aki Vlagyimir Putyint legjobb barátjának hívja, a múlt héten újabb lendületet adott az orosz-kínai egyetértésnek, amikor a Kreml főnökével Moszkvában találkozva számos bókkal és baráti nyilatkozatokkal halmozta el őt.

Vlagyimir Putyin orosz államfő és Hszi Csin-ping kínai elnök koccint az Ázsiai Együttműködési és Bizalomerősítõ Konferencia csúcstalálkozóján Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin

Hszi és Putyin egyebek mellett közös nyilatkozatot írt alá a kapcsolatuk új korszakáról, és másnap közösen bírálták az amerikai gazdasági dominanciát egy szentpétervári üzletember-találkozón.

 A magas rangú vezetők magánéletének bemutatása igen ritka Kínában, a születésnap pontos dátumát sem teszik közzé, az államtitoknak minősül – írta a Reuters brit hírügynökség.

A kínai állami televízió azonban bemutatta a felvételeket a születésnapi köszöntésről.

Hszin kínai teával viszonozta Putyin figyelmességét.

(MTI) Címlapfotó:http://en.kremlin.ru

Iratkozzon fel hírlevelünkre