Védősisakban miséztek a két hónappal ezelőtt kiégett Notre-Dame-ban

Pontosan két hónappal ezelőtt borult lángba a francia katedrális. Most szombaton miséztek először a Notre-Dame-ban a tragédia óta. A KTO  francia nyelvű videóján először láthatjuk, milyen állapotban van a keresztény világ egyik legismertebb székesegyháza.

Michel Aupetit, Párizs érseke celebrálta az éppen két hónapja pusztító tűz után a Notre-Dame-ban első ízben megtartott szentmisét. A néhány tucatnyian megjelent hívek ugyancsak védősisakban vettek részt a szertartáson.

A KTO  francia nyelvű videóján először láthatjuk, milyen állapotban van a keresztény világ egyik legismertebb székesegyháza.

Április 15-én, az esti órákban lángra kapott Párizs legszebb katedrálisa, a Notre-Dame. Az épület épp felújítás alatt állt, amikor a tragédia történt, amely során jóformán az egész fa tetőszerkezet megsemmisült.

A francia katedrálist a 12. században kezdték építeni, és közel másfél évszázadon át tartottak a munkálatok. A Notre-Dame 2018-ra azonban kritikus állapotba került, az épületen több repedést is felfedeztek, így a mielőbbi felújítást szorgalmazta az egyház.

Éppen ez a felújítás folyt, amikor a francia székesegyházban tűz keletkezett. Este 19.00 előtt pár perccel csaptak fel a lángok a katedrális központi tetőszerkezetében. A tűz gyorsan tovább terjedt a hátsó részekre is, többek között a központi, 93 méter magas huszártoronyra is. A fából készült 19. századi torony egy óra múlva már összeomlott a lángok miatt.

A tűz a katedrális egyik harangtornyát is elérte, de hála a tűzoltóknak – több mint 500 ember vonult aznap este a helyszínre – a harangtorony és a főszerkezet végül megmenekült.

Tűzoltók próbálják megfékezni a párizsi Notre-Dame székesegyház tetőszerkezetét emésztő lángokat 2019. április 15-én. A lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkeztek, és onnan terjedtek tovább. A tűz következtében összeomlott az épület huszártornya, és odaveszett a teljes tetőszerkezet. Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

Emmanuel Macron francia elnök a tűzvész után elmondta: szeretné, ha öt éven belül befejeződne a katedrális újjáépítése. A 2024-es nyári olimpiát a francia fővárosban rendezik, vélhetően addigra szeretnék befejezni a munkálatokat.

Az egész világ megrendült a francia tragédia láttán, és sok cég, illetve magánember jelentős összeget ajánlott fel a katedrális újjáépítésére. A Disney például nem sokkal az eset után bejelentette, hogy ötmillió dollárral támogatja a székesegyház építését. A felajánlások összege a francia kulturális miniszter közleménye szerint a tűz után két nappal elérte a 900 millió dollárt.

A Bloomberg június 14-én egyházi és üzleti hivatalos személyekre hivatkozva azt írta, az egymást túllicitáló gazdag családoktól és milliárdosoktól a beígért adományokból eddig egy cent sem érkezett, ez idáig alapítványokon keresztül csak közemberek támogatták anyagilag a párizsi Notre-Dame újjáépítését.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!