Háromezer lejre bűntette a Hargita megyei önkormányzat elnökét a román csendőrség

A Kovászna megyei önkormányzat alelnökéhez hasonlóan Hargita megye önkormányzatának elnökét, Borboly Csabát is megbírságolta 3 ezer lejre (204 ezer forint) a román csendőrség az úzvölgyi katonai temetőnél június 6-án szervezett békés tüntetés miatt.

A bírságolás tényéről a Hargita megyei önkormányzat számolt be, nyilvánosságra hozva a jegyzőkönyvet is, amelynek alapján kirótták a szankciót.

Borboly Csaba szerint a román hatóságok ezzel a mostani lépéssel újfent bizonyították, hogy csak akkor járnak el gyorsan és határozottan, ha etnikai kisebbséggel szemben akarnak fellépni.

Rámutatott: nincs tudomása arról, hogy a dormánfalvi polgármester törvénytelenségei vagy az úzvölgyi katonai temetőben randalírozók ügyében intézkedtek volna a hatóságok. Közölte: a bírság ellen fellebbezni fog, és tájékoztatni fogják a nemzetközi közvéleményt az etnikai alapon diszkrimináló román állam lépéseiről. Emlékeztetett, hogy a három székelyföldi megye önkormányzatának vezetői a pápát elkísérő nyolcvan külföldi újságírót angol nyelvű kiadványban tájékoztatták a romániai magyarság jogsérelmeiről.

A székely önkormányzatok képviselői és magánszemélyek június 6-án azért vonultak a Hargita megyei Csíkszentmárton kezelésében lévő úzvölgyi sírkerthez, hogy megakadályozzák a moldvai Dormánfalva (Darmanesti) polgármesteri hivatala által törvénytelenül kialakított román parcella és emlékmű ortodox szertartás szerinti felavatását. Élőláncot vontak a temető bejárata elé, de a több ezer román megemlékező erőszakkal benyomult a temetőbe.

 Szerdán Grüman Róbert, a Kovászna megyei önkormányzat alelnöke is háromezer lejes bírságot kapott.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön kijelentette, hogy Romániának nem az úzvölgyi temető békés emlékezőit, hanem a múlt heti erőszakos, magyarellenes akció valódi felelőseit kell megbüntetnie.

Forrás: MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre