Programajánló a hőségriadó idejére

A nyár még akkor is a szabadság ízét hordozza magában, ha az iskola befejezése óta minden ember végigdolgozza ezt a három hónapot. Ha nem is jön össze a tengerparti pihenés idén, a főváros erre az időszakra „felszabadul”, és itt is lehet nyaralni – városi stílusban.

Budapestről és a nyárról mindenkinek a Margit-sziget, a Palatinus és a közeli Szentendre ugrik be először. Ennél azonban sokkal többet kínál a város, ha kimozdulunk. Persze ez nem olyan egyszerű, hiszen ebben a forróságban – ami egyébként a belvárosi lakásokban semmivel sem elviselhetőbb, mint az utcán – senkinek nincs kedve kirándulásokba kezdeni. Inkább a ventilátorra tapadva próbáljuk meg átvészelni ezt a pár hetet, a szerencsésebbekben pedig a balatoni hétvége ígérete tarja a lelket.

De lássuk, hogy a kalandvágyóknak mit kínál a főváros a 30 fokos melegben!

Az egyik legnépszerűbb hely mostanában a Lupa-tó, amelyet „Budapest tengerpartjaként” is emlegetnek, és ami a főváros határában fekszik Budakalászon. Ez a strand valóban idevarázsolja nekünk a tengerpartot, és van minden, amire egy nyári hétvégén vágyik az ember: strand, wakeboard, szörf, éttermek és persze napágyak a pálmafák árnyékában minden mennyiségben. Ennek persze meg is van az ára, és hétköznap este sem nagyon lehet kiugrani Budakalászra.

Egy végigdolgozott nap után az ember legtöbbször csak egy kis pihenésre vágyik. A nyárban az egyik legjobb dolog, hogy eljött a kinti fröccsözés ideje. A Duna-part esténként megtelik élettel, a víz mellett a forró levegőt este felváltja a kellemesen hűs szellő. Budapest fényei pedig megadják a hangulatvilágítást, nekünk már csak élveznünk kell a kellemes estét.

A nyári belvárosi fesztiválok sem maradhatnak ki a sorból. A napközbeni programokon ugyan meg kell szenvednünk a meleget – sokan inkább be sem vállaljuk – de estére már az időjárás sem tarthat vissza minket. A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásártól kezdve ingyenes koncertekig a város minden pontján programra bukkanhatunk.

És ha már közeledünk a késői órák felé, a nyár egyik legnépszerűbb eseménye a Múzeumok Éjszakája, amelyet június 22-én rendeznek. Itt garantált, hogy a tűző nap nem fogja megzavarni az egész éjszakás kóborlásunkat.

A Szabadság hidat is ismét birtokba vehetik a járókelők a nyáron. Sokan szinte már kiköltöznek a hídra, kész berendezésekkel érkeznek. A kis asztalok, függőágyak és hangfalak szinte házibuli-hangulatot teremtenek – csak épp nem a négy fal között, hanem Budapest egyik legszebb hídján.

Azért meg kell említenünk a margitszigeti ikonikus strandot, a Palatinust is. Nincs olyan budapesti, aki ne ismerné ezt a helyet, és most már itt sem kell a csupán fürdőzéssel beérnünk. A nyitás előtt pár óráig a szörfösöké a terep. A SURFinPALA jóvoltából a hullámmedence átalakul, így nemhogy az országból, de a városból sem kell kimenniük a sportág szerelmeseinek. És nem mellesleg ennél jobb programot a napközbeni hőségre nehezen találhatunk!