Trump megint jól taktikázott

Az Egyesült Államok és Mexikó megállapodott az illegális migráció megfékezéséről, ezért az Egyesült Államok felfüggeszti büntető vámok hétfői bevezetését – jelentette be Donald Trump amerikai elnök a Twitteren.  Korábban az amerikai elnök kilátásba helyezte, hogy az összes Mexikóból származó termékre a kezdetben 5 százalékos kivetett vám minden hónapban 5 százalékponttal tovább emelkedik, egészen 25 százalékig, amennyiben Mexikó nem tesz hatékony lépéseket az illegális bevándorlók feltartóztatására.

Az amerikai elnök bejegyzése szerint Mexikó beleegyezett, hogy erőteljes intézkedéseket hoz a Mexikón keresztül, a déli határunkhoz áramló migráció megfékezésére. Ennek célja az, hogy nagyban csökkentsék vagy megállítsák az illegális bevándorlást Mexikóból az Egyesült Államokba. Hozzátette: a megállapodás részleteit a külügyminisztérium fogja hamarosan ismertetni.

 A Washingtonban tárgyaló mexikói külügyminiszter pár perccel később szintén a Twitteren erősítette meg, hogy az Egyesült Államok nem vezet be hétfőn vámokat a Mexikóból érkező árukkal szemben.

 A két ország nem sokkal később közös nyilatkozatot tett közzé, melyben

Mexikó vállalja, hogy “példátlan” lépéseket tesz az illegális migráció csökkentése érdekében, országszerte bevetik a nemzeti gárdát, különös tekintettel Mexikó déli határára, és a mexikói kormány “döntő” lépéseket tesz, hogy felszámolja az embercsempész-hálózatokat.

A nyilatkozat szerint az Egyesült Államok a jövőben több menedékkérőt küld majd Mexikóba, hogy ott várják meg amerikai menedékkérelmük elbírálását. A két ország továbbá három hónapos megbeszéléseket kezd az illegális bevándorlás elleni további fellépésről.

 A mexikói külügyminiszter értékelése szerint a megállapodás méltányosan kiegyensúlyozott.

Donald Trump eredetileg hétfőig adott haladékot a latin-amerikai országnak, hogy megfékezze az országon át az Egyesült Államokba tartó migrációt, máskülönben hétfőtől vámot vet ki a Mexikóból az Egyesült Államokba irányuló exportra. Májusban 132 ezer embert tartóztattak fel az amerikai hatóságok az Egyesült Államok déli határán. Ilyen sokan 2006 óta nem próbáltak egyetlen hónap alatt bejutni az országba.

Trump azt helyezte kilátásba, hogy minden Mexikóból származó termékre a kezdetben 5 százalékos, kivetett vám minden hónapban 5 százalékponttal tovább emelkedik, egészen 25 százalékig, ha a mexikói kormány nem hoz megfelelő intézkedéseket az illegális bevándorlók feltartóztatására.  Ez mindkét ország gazdaságára nézve óriási következményekkel járna, az Egyesült Államok tavaly 378 milliárd dollár értékben importált árukat Mexikóból.

Forrás: MTI Fotó:MTI/EPA/David Maung

Iratkozzon fel hírlevelünkre