Vatikán: Nem a múltat kell emlegetni, hanem a jövőt

Jakubinyi György gyulafehérvári érsek a Romkat.ro-nak adott interjújában a csíksomlyói pápalátogatás hátteréről és személyes élményeiről beszélt. Annak ellenére, hogy tudta, a Szentatyával történő beszélgetésüket lehallgatják, beszámolt neki az erdélyi magyarság helyzetéről.

A gyulafehérvári érsek a Romkat.ro-nak elmondta, eredetileg egy hosszabb köszöntőbeszéddel készült Ferenc pápa számára, amelyet hónapokkal korábban ellenőrzött a Szentszék. Arra hivatkozva, hogy „nem a múltat kell emlegetni, hanem a jövőt”, megkurtították a szöveget. Így kimaradtak azok a részek, amelyekben a főpásztor a múlt viharos történéseit is bemutatta volna.

Jakubinyi György a vele készült interjúban rámutatott: már a húsz évvel ezelőtti pápalátogatás is nagy jelentőséggel bírt. A romániai keleti keresztények egyfajta hidat képeznek kelet és nyugat között. A neolatin nyelv és a keleti ortodox kereszténység együttese alkalmat ad a párbeszédre.

Emlékeztetett, a türelmével is hitvallást tevő Erdély népe felett kisütött a nap a pápai szentmisére, amellyel megismétlődött a gyakori „pápalátogatási csoda”. Elmondása szerint Ferenc pápa érezte a magyarok jelenlétét a magyar nyelvű éneklés intenzitásából és a szentmise során a magyar hívek válaszaiból.

A szentmisét követő ebéd során az érseknek lehetősége volt bemutatni – annak ellenére, hogy tudta, a beszélgetésüket lehallgatják – a múlt gyötrelmeit, amelyet az erdélyi magyarok elszenvedtek, amelyre Ferenc pápa reakciója az volt: nézze, mi Latin-Amerikában nem tudtunk részletekről, de tudtuk, hogy kommunista diktatúrában élnek. A katolikus egyházfő az érseknek elmondta:

Csíksomlyón megtapasztalta a magyar hívek hűségét, odaadását.

A Csíksomlyói Szűzanyának hozott pápai rózsáról Jakubinyi érsek úgy fogalmazott: az aranyrózsa átadása Csíksomlyó pápai kitüntetése. Hálásak lehetünk a szentatyának, hogy ezt megtette. A Főegyházmegye életében egyedülálló esemény és a legfontosabb, hogy az élő Szent Péter, a római pápa meglátogatta a kegyhelyet.

Forrás: Romkat.ro; Fotó: MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre