Orbán Viktorról írt könyvet egy francia újságírónő

Orbán Viktorról, Magyarország miniszterelnökéről, Európa egyik legfontosabb államférfijáról számos könyv jelent már meg az elmúlt évtizedekben. E könyvek nagyjából fele a lejáratás, másik fele pozitív imázs építését tűzte ki célul. Kevés volt köztük az objektív, leíró jellegű munka, amely hanyagolta a felesleges véleményalkotásokat.

Amélie Poinssot Orbán Viktorról írt könyve azonban ilyesmi lehet.

Az érdekes az egészben, hogy hazánkban nem is nagyon terjedt a hír, hogy újabb könyvet írtak a jelenlegi miniszterelnökről. A március 27-én megjelent életrajzi műre a La Croix nevű francia újság cikke hívta fel a figyelmünket.

Francia szemszögből közelít a könyv, hanyagolva a szokásos nyugati szitkokat.

Poinssot úgy véli, hogy Franciaország fokozott figyelemmel követi az afrikai, illetve amerikai történéseket, azonban meglehetősen keveset foglalkozik Kelet-Európával, az úgynevezett posztszovjet térséggel. Pedig az Európai Uniónak kellene a fókuszban lennie.

Ráadásul az Unió egyik országában az az Orbán Viktor van hatalmon, aki napjaink egyik legmeghatározóbb politikusa.

Magyarországon 2010 óta tart Orbán kormányzása; Poinssot szerint ez idő alatt az ország virágzó gazdaságának előnyeit kihasználta. A fejlődés alapját ugyan többnyire a német ipari beruházások adják, de ez mit sem változtat azon a tényen, hogy Magyarország növeli befolyását a szomszédos országokban.

Orbán politikájára számos más szuverenista párt modellként tekint.

Magyarország – mérete ellenére – célul tűzte ki az Európai Unió irányvonalának és jövőjének befolyásolását. Amire a Nyugat képtelen, arra Magyarország emlékezteti: vissza kell térni a kontinens keresztény gyökereihez. Ebben a folyamatban pedig kulcsfontosságú lesz a bevándorlás és a határvédelem helyzete.

Úgy tűnik, már nem csak egy szubkultúra ismeri el a magyar uniós politikát a Nyugaton.

Forrás: LaCroix

Iratkozzon fel hírlevelünkre