Elkezdődött a Budapesti Nyári Fesztivál 2019-es évada

Fennállásának ötödik évét ünnepelve a Margaret Island zenekar az év egyik legszebb pillanataként névadó szigetükre "hazatérve", pályafutásuk során elsőként adtak a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon egy vizuálisan és zeneileg is páratlan nyárindító koncertet június 1-én.

Június 1-én megnyitotta a Margitszigeti Szabadtéri Színpad idei évadát a Budapesti Nyári Fesztivál. A Margaret Island vizuálisan és zeneileg is páratlan nyárindító, teltházas koncertjét egyedi látványvilággal és szimfonikus zenekari kísérettel kiegészülve hallhatta a nagyközönség. A zenekar a teljes évet a színek bűvkörében tölti, a nyár első estéjén így az évszak tüzes színei elevenedtek meg a színpadon. A Füstös Bálint, Törőcsik Kristóf és Lábas Viki alapította Margaret Island ezen az estén Palya Bea és Bródy János vendégfellépésével egészült ki. A szimfonikus hátteret pedig a Lombos Pál által vezetett Heureka Pop Orchestra adta.

A második júniusi hétvégén pedig már minden színpadon és a Víztoronyban is elindul az évad. A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon június 7-én és 9-én Giacomo Puccini utolsó és talán legcsodálatosabb művét, a Turandot-ot csodálhatja meg a közönség. A frenetikus és nagyformátumú zenemű a címszerepében Rálik Szilvia, főszerepekben pedig olyan sztárénekesekkel kerül bemutatásra, mint a kiváló fiatal szoprán énekesnő, a román Cristina Pasaroiu és az argentin operalegenda José Cura.

A kínai hercegnő története valójában egy perzsa meséből ered, Gozzin kívül Schiller is feldolgozta. A művet egzotikus és nagyszabásúra törekvő építkezés, markáns hangzatok jellemzik, de minden eltörpül ennek az utolsó és félbemaradt, végső duett és finálé nélküli grandiózus mesének a líraisága mellett. A művet végül Puccini tanítványa és barátja, Franco Alfano fejezte be Puccini precíz jegyzetei alapján, ősbemutatója 1926-ban volt a Milanói Scalában.

A Városmajori Szabadtéri Színpadon pedig június 8-án immár negyedik alkalommal rendezik meg az egész napos családi programot kínáló Vakációváró Fesztivált. A nap színes programjai és a remek hangulat ízelítőt ad majd a színház kínálatából és bemutatja, miért érdemes figyelemmel kísérni a Városmajori Szabadtéri Színpad egész nyáron át a tartó programkínálatát és visszalátogatni Buda kedvelt nyári helyszínére a gyerekekkel is, ahol 12 héten át tartó gyerekszínházi előadások várják majd a családokat minden szombaton.

A Vakációváró Fesztivál Kárász Eszter és az Eszter-lánc mesezenekar különleges koncertjével veszi kezdetét, június 8-án, 10.30-tól, amelyen mese-erdő közepébe hívnak minden gyereket és gyerek-lelkű felnőttet. A gyerekdalok, népdalok, kortárs költők megzenésített verseiből megelevenedik a történet a zene, bábok, és persze a gyerekek segítségével. A koncert az egész nyáron át tartó matinésorozat nyitánya. A programok között kézműves foglalkozások, interaktív játszóház, vándorjátszótér, kutyás érzékenyítő bemutató, arcfestés és légvár kínál felhőtlen szórakozást a gyerekeknek.

A koncert után ingyenes programokra várják az érdeklődőket. A Felelős Szülők Iskolája edukációs és élményprogramokkal érkezik majd a Városmajorba. A kreativitás kulcsa – QUADRO projekt című kreatív-fejlesztő játszóházban a gyerekek számítógéppel, három dimenzióban tervezhetik meg, amit a fejükben megálmodtak, majd meg is építhetik azt. Okoskutya-bemutatójuk pedig az egészséges életmód, az érzékenyítés és a fogyatékosság elfogadása jegyében azt mutatja be, hogyan segíthet bennünket mindebben társunk, a kutya. Ennek során a gyerekek interaktív módon ismerkedhetnek meg pár kutyás sporttal, a kutyák pedig különböző ügyességi feladatokat mutatnak be. A foglalkozások között a szabadba kihelyezett Csupa-csoda játszótéren a gyerekek önfeledten játszhatnak, vagy bolyonghatnak a lovagi várat idéző légvárban.

Az esti koncert-sorozatot idén, a Városmajor színpadán először fellépő Freddie nyitja meg, akit 2015-ben egy tehetségkutató műsorban ismerhetett meg az ország. Népszerű dalai, mint a Mary Joe, a Pioneer vagy a Csodák azóta is folyamatosan a hazai rádiók játszási listáinak élén szerepelnek. 2015-ben Mary Joe című dala a Petőfi Rádió hallgatói szavazatai alapján a nyár hivatalos slágere volt. A Class Fm-en három hétig vezette a toplistát magyar dalként, amelyre 2011 óta nem volt példa. Az elmúlt években saját zenekarával fesztiválok, szabadtéri és klubkoncertek állandó fellépője volt, jelenleg legújabb lemezén dolgozik, a koncerten a nagy slágereket az új anyagból egy-két dal fűszerezi majd.

További információk: www.szabadter.hu