Hit, hazaszeretet és mesterséges intelligencia

A Brain Bar jövőfesztiválon az emberiség sorsát formáló kérdéseket vitatnak meg világhírű vendégekkel. A többnapos fesztivált még 2015-ben alapította a Design Terminal vezetője, Böszörményi Nagy Gergely - akit a Képmás magazin kérdezett a találkozó mögötti ambíciókról.

Arra a kérdésre, hogy mi ihlette a Brain Bar fesztivál ötletét Böszörményi Nagy Gergely válaszában kifejtette: a kíváncsiság, egyszerűen szeretett volna találkozni azokkal az emberekkel, akiknek az üzleti teljesítményei, politikai meglátásai vagy éppen tudományos munkái régóta inspirálják. Másrészt egyfajta közösségi buzgalom, hogy létrehozzanak egy olyan eseményt, ami tudást, kapcsolatokat és perspektívát ad a magyar fiataloknak.

A felvetésre, hogy hívő és gyakorló reformátusként hogyan lehet összeegyeztetni a hitet a mesterséges intelligencia iránti érdeklődéssel, a jövőkutatással és a technológiában való elmerüléssel a Design Terminal vezetője úgy fogalmazott: a hitben gyökerező megnyugvás szerinte segíti a tájékozódást.

„Reformátusként az ember hiszi, hogy létezik egy eredeti terv, saját szerepünket így a helyén kezeljük. Mindennap ezernyi impulzus ér bennünket, „csak most, csak nekünk” szóló lehetőségek, a hiúságunkat legyező reklámajánlatok, miszerint a Föld az egyéniségünk körül forog: a Heidelbergi Káté ezt a helyes kontextusba helyezi.”

Másrészt a hozzá legközelebb álló zsidó-keresztény megközelítésben: amit az ember teremt, Isten teremtése is, ezzel része a természetnek. Ennek a tételnek nemcsak az erdőkre és a folyóinkra, de a mesterséges intelligenciára is igaznak kell lennie – tett hozzá.

Az interjú készítője felidézte, hogy Böszörményi  Nagy Gergely egy alkalommal alma matere, a Corvinus Egyetem végzős diákjainak tartott beszéded alkalmával azt mondta: „Ne feledjétek. Magyarországnak már holnaptól szüksége van rátok. Tegyetek érte valamit – legyetek bajnokok, legyetek hazafiak!” Majd az újságíró arra kért tőle választ, hogyan és mivel lehetne megszólítani, itthon tartani (netalántán hazacsalogatni…) az életüket véglegesen külföldön elképzelő fiatalokat, családokat.

Böszörményi szerint értelmes feladattal kell megkínálni a fiatalokat. Szerinte ugyanis kihívás akad elég, a magyar kis- és középvállalkozásoknak például biztosan szüksége lesz nyelveket beszélő felsővezetőkre, ha belső növekedésünket a határainkon átnyúló terjeszkedésbe akarjuk fordítani. A közszféra is roskadozik a „Mikor, ha nem most?” feladatoktól, a településfejlesztéstől a digitalizációig. A Design Terminal a kezdő vállalkozások felkarolásával, a Brain Bar korszerű ismeretterjesztéssel igyekszik tenni ezért, és mint mondta, nincsenek egyedül: a tehetséggondozás területén egyre több a kiváló kezdeményezés, a Mathias Corvinus Collegiumtól a nemrég útjára indított Tanítsunk Magyarországért! mozgalomig.

Fotó: kepmas.hu A Képmás interjúja  itt olvasható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre