Székelykapu: egyszerre elzár és beengedi a külvilágot

„Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez, testvér, ne légy hűtlen soha!”

– ezek a Wass Alberttől kölcsönzött szavak olvashatók a pápalátogatási szentmisére érkezőket fogadó székelykapu „kontyfáján” – számol be a székely emberek hatalmas szívére is utaló építményről a Romkat.ro oldal.

Több mint 5 méter magas, nyolc és fél méter széles kapuról van szó. A csíkszeredai Vámszer Géza Művészeti Népiskola 25 fafaragó diákja és 3 tanára, Sebestyén Ferenc, Godra János és András Lajos készítették el a díszesen kifaragott, csíki mintavilágot tükröző székelykaput.

 

A munkát András Lajos koordinálta, aki a lapnak elmondta: míg az udvarhelyi kaputükör tömören van berakva és megfaragva, addig a csíki áttört és szellősebb. A kapu a következő elemekből épül fel: három oszlop, egy összekötő kontyfa, egy szemöldökfa és hónaljkötések. A kapulábakon a következő jellegzetes peremdíszítmények találhatóak: csipkézés, szíj- és kötélfonat, a kapu belső körívén lóherés szalagdísz, a kapulábak szélén pénzberakásos szalagminta. A szemöldökfa fölötti kaputükör ablaknyílása sajátos, cifrán kifűrészelt deszkával van kitöltve.

A székelykapuk nemzeti kincsnek számítanak és hirdetik nemzeti mivoltunkat – mutatott rá az építmény jelentőségére Borboly Csaba, Hargita Megye Önkormányzatának elnöke, aki elmagyarázta: minden kapu egyedi, minden kapunak saját üzenete van.

A teljesen nyitott kapunyíló a közösség nyitottságát, a befogadást jelképezi.

A székelykapu az, ami elzár, ugyanakkor beengedi a külvilágot – lehetővé teszi a közösségek közötti átjárást.

Forrás és kép: Romkat.ro / Rédai Botond

'Fel a tetejéhez' gomb