A németországi antiszemitizmusról még egyszer

Frank Füredi, szociológus és publicista a Látószög Blogon megjelent írásában annak a véleményének ad hangot, hogy a németek a hivatalos politikai színtéren nem szállnak szembe a muszlim antiszemitizmussal.

A politika hatalmi pozícióiban láthatóan olyanok ülnek, akik hajlamosak szemet hunyni az antiszemitizmus megnyilvánulásai fölött, vagy belenyugvással reagálnak rájuk – írja Frank Füredi, aki példaként a néhány nappal ezelőtti kormányzati reagálást hozza fel, amelyről mi is hírt adtunk. Felix Klein, a német kormány antiszemitizmus-ügyi biztosa újságírók előtt úgy nyilatkozott: az antiszemita bűncselekmények elszaporodása miatt „nem tanácsolhatja, hogy a zsidók mindig és mindenütt kipában mutatkozzanak”.

A cikk szerzője úgy véli, ezzel mintha egész Németországot veszélyes no-go zónává nyilvánította volna a kormány. A felháborodás hatására Klein visszakozott, ám ezzel csak magát tudta védeni, a jelenséget és az arra való reagálás problémáját megoldani képtelen volt.

Vajon mi áll a háttérben? Frank Füredi szerint a német politikai elitnek az okoz nehézséget az antiszemitizmus ügyében, hogy szembe kell néznie a dolog forrásával. A hivatalos változat szerint Németországban a szélsőjobboldal megerősödése miatt nő az antiszemitizmus, ezért annak minden formájával kapcsolatosan a „hagyományos” tábort támadják. A belügyminisztérium által készített hivatalos felmérés azonban azt mutatja, hogy

a zsidóság ellen elkövetett támadások relatív többségét (41 százalékát) szélsőséges iszlám nézeteket vallók követték el, nem pedig szélsőjobboldaliak.

A német kormányzat antiszemitizmus-ügyi biztosa elismerte, hogy az általuk prezentált statisztika „hibás”. Frank Füredi azonban úgy véli, hogy nem csak a statisztika hibájáról van szó:

a német politikai elit nem képes, de nem is akar szembenézni a muszlim közösségben tapasztalható zsidógyűlölettel.

Németországban valós probléma a szélsőjobboldali antiszemitizmus. Ezt ugyanakkor nagyban súlyosbítja az a hivatalos politikai hozzáállás, amelynek keretében az ország vezetői az iszlám antiszemitizmus felett viszont hajlamosak szemet hunyni – összegzi a cikk szerzője.

Forrás: Látószög Blog

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre