A transzneműség nem rendellenesség a WHO szerint

Nem sorolja többé a mentális és viselkedésbeli rendellenességek közé a transzneműséget az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO)

A WHO szombaton elfogadott, új globális diagnosztikai kézikönyve számos nagy változást tartalmaz. A transzneműséget az újonnan elfogadott változatban már nem a mentális és viselkedésbeli rendellenességek között említik, hanem a „szexuális egészség” fejezetben. Ahogy a szervezet egyik szakértője leszögezte: a transzneműség „valójában nem mentális egészségi állapot”. 

A WHO új kézikönyve, az ICD-11 szerint a transzneműséget az ember tapasztalt neme és a hozzárendelt neme közötti jelentős és tartós inkongruencia (össze nem illőség) határozza meg. A korábbi kézikönyv a nemi identitás zavaraként írta le az állapotot, és ennek megfelelősen a mentális és viselkedésbeli rendellenességek közé sorolta.

Lale Say, a WHO reprodukciós egészségi szakembere hangsúlyozta: a szakértők ma már többet tudnak a transzneműségről, világos, hogy nem a szellemi egészséggel van összefüggésben, és mivel a korábbi besorolás megbélyegzi a transzneműeket, fontos volt, hogy ezen változtassanak. „A stigmatizáció visszaszorítása, ugyanakkor a szükséges egészségügyi beavatkozásokhoz való hozzáférés biztosítása érdekében egy másik fejezetbe helyeztük át” – fűzte hozzá.

Graeme Reid, a Human Rights Watch-nak a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösség jogaival foglalkozó igazgatója hangsúlyozta, a kormányoknak az új követelményeknek megfelelően kell megváltoztatniuk egészségügyi rendszereiket és törvényeiket. Az egyes országoknak 2022 januárjáig kell végrehajtaniuk a változtatásokat.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre!