Alapjogokért Központ: remélhetőleg nem alkalmazzák többet a csúcsjelölti rendszert

Az Alapjogokért Központ elemzője szerint remélhetőleg nem alkalmazzák többet a csúcsjelölti rendszert, amit kedden vetettek el az európai uniós tagállamok állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozóján.

Párkányi Eszter szerdán az M1 aktuális csatornán azt mondta, abszurd volt azt gondolni, hogy az emberek hazájukban azért szavaznak egy pártra, mert  az európai parlamentben is a párt frakciójának csúcsjelöltjét támogatják.

Felidézte, hogy felmérések szerint Manfred Weber az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltjét a németek kétharmada nem ismeri. Az elemző szerint ez nem meglepő, hiszen Manfred Weber 15 éve EP-képviselő, fontosabb politikai szerepet nem töltött be a hazájában. Legitimációját egyébként az is aláásta, hogy a parlamenti választások eredményét nézve pártja, a német Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) támogatottsága történelmi mélyponton van – mondta.

Hangsúlyozta, hogy az uniós szerződésekben nem szerepel a csúcsjelölti rendszer, amit először 2014-ben, német nyomásra alkalmaztak. A rendszert azért találták ki, hogy közelebb hozzák az Európai Uniót és intézményeinek vezetőit az emberekhez, de látható, hogy ez a szerepet nem tudta betölteni a csúcsjelölti rendszer – vélekedett Párkányi Eszter.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre