A DK beszántaná az egyházi iskolákat

Arató Gergely „Miért ér a kormánynak négyszer többet egy egyházi iskolába járó diák, mint egy állami iskolában tanuló társa?” címmel intézett azonnali kérdést az emberi erőforrások miniszteréhez. Ebben azt nehezményezte, hogy az állami és az egyházi iskolák azonos mértékű támogatásban részesülnek.

A kérdésre dr. Rétvári Bence parlamenti államtitkár adott választ. Az ellenzéki képviselő felsült, miután – arra utalva, hogy Kásler Miklós a kérdés elhangzásakor nem volt a teremben – így kezdett: „bár izgatottan várom, hogy miniszter úr egyszer majd benézzen ide a Házba, de addig is beérem államtitkár úrral és válaszoljon a kérdésekre is.”

Itt volt ma!” – vágott közbe dr. Rétvári Bence.

Arató Gergely úgy fogalmazott, szerinte semmi probléma nem lenne akkor, ha a szülők az egyházi iskolákba nem a többletforrások miatt járatnák a gyermekeiket.

Dr. Rétvári Bence válaszában felhívta a DK-s képviselő figyelmét arra, hogy 2008-ban az Alkotmánybíróságnak kellett közbeavatkoznia, miután törvénybe iktatták az egyházi iskolák normatív finanszírozását jóval az állami, illetve az önkormányzati iskolák finanszírozási szintje alá.

Az államtitkár elmondta: „Magyar Bálint és az akkori MSZP-SZDSZ-kormány igyekezett minél hátrányosabb helyzetbe hozni az egyházi iskolákat.

Mi az egyenlő finanszírozás elvét követjük, magyarul: ugyanakkora támogatást adunk egy egyházi iskolában lévő diák után, mint egy állami iskolában lévő diák után” – toldotta meg a választ dr. Rétvári Bence.

Az államtitkár összegzése szerint

a DK-nak ezek szerint az a célja, hogy az egyházak szerepét csökkentse a magyar oktatásban…

„IGEN!” – vágott közbe Arató Gergely…

'Fel a tetejéhez' gomb