Úgy tűnik, Európa tényleg megváltozhat ma

Természetesen nem akarunk becslésekbe bocsátkozni, sőt jósolni se fogunk, de a számokat azért érdemes ismerni. Mint arról sokan, sokfelé írtak már, az Európai Parlament 751 székéről, mandátumáról szavazunk ma. Pontosabban mi, magyarok csak 21 képviselőről.

A fennmaradó 730 hely több mint feléről pedig összesen hat ország dönt.

Összesen 424 mandátum kerül ki Lengyelországból, Olaszországból, Németországból, Franciaországból, Spanyolországból és az Egyesült Királyságból. Tehát marad összesen 306 mandátum 21 országra! Ennek tükrében érdemes gyorsan végignézni, hogy a hat ország miképpen szavaz.

Bevándorláspártiak.

Spanyolországban szinte csak bevándorlást támogató pártok indultak, így gyakorlatilag mindegy, hogy a szocialisták vagy a spanyol néppárt nyer-e. Ebben a témában gyaníthatóan nem lesz köztük vita. Spanyolország 54 mandátumot kap a Parlamentben. 

Németországban is hasonló a helyzet – bár ők 96 mandátumról döntenek. Várhatóan a Néppárt, a Zöldek és a Szocialisták együtt legalább 65 mandátumot visznek el. Ám az Alternatíva Németország (AfD) is erősödött, tehát ott 10-12 mandátumra már lehet számítani a migrációs vitákban.

Bevándorlást ellenzők.

Általánosítás lenne Franciaországot ide sorolni, de az tény, hogy Emmanuel Macron formációja, ha kis mértékben is, de vereségre áll Marine Le Pennel szemben. A franciák 74 mandátumról döntenek, így Le Pen Nemzeti Tömörülésének várható 21-22 mandátuma nem tűnik soknak, de végeredményben még sokat számíthat.

Olaszországban Matteo Salvini belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes pártja, a Liga helyzete már egyértelműbb. A nyíltan bevándorlásellenes Liga Olaszország 73 mandátumából 25-28 helyet is megszerezhet. Itt fontos megemlíteni a baloldali alapokon épülő másik olasz kormánypártot, az 5 Csillag Mozgalmat is, amely 15-17 helyet szerezhet magának. Amennyiben együtt tudnak működni az EU-ban is, úgy Olaszország lehet a domináns ország a következő ciklusban – 2024-ig.  

Lengyelországban nagy harc van. Donald Tusk – az Európai Tanács elnöke – pártja, a Civil Platform gyakorlatilag a teljes ellenzéket megszervezte Jarosław Kaczyński pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) ellen. Itt tehát – egyszerűen szólva –  egy bevándorlást ellenző, illetve egy bevándorlást támogató csoportosulás jött létre. Az arányok bizonytalanok, de Kaczyński Lengyelország 51 mandátumából 23-25 darabbal valószínűleg meg tudja nyerni a választást. Tusk, ha minden igaz, a novemberi parlamenti választásokra készül inkább.

Farage. Brexit. Így is jellemezhetnénk a kibogozhatatlan állapotokat az Egyesült Királyságban. Látszólag a britek nem vették komolyan a csütörtöki választásokat, pedig 73 mandátumról döntöttek és még egészen biztos, hogy egy darabig az Unióban maradnak – 2019. október 31-ig feltétlenül. Hivatalos eredmények még nincsenek, de ha hinni lehet a becsléseknek, Nigel Farage pártja nagyjából 22-23 mandátumot szerezhetett meg.

Ahhoz, hogy valamelyik európai párt „kormányt alakíthasson”, először is meg kell nyernie a választásokat, majd meg kell szereznie a parlamenti székek többségét.

Jelenleg a nagykoalíció tagjai a Néppárt, a Szociáldemokraták és a Liberálisok. A koalíció igazi lényege, hogy kik ülnek majd be az Európai Bizottságba, és az milyen politikát fog képviselni. Orbán Viktor éppen úgy érvelt az utóbbi időben, hogy a Néppárt – amely várhatóan most is a legtöbb szavazatot fogja kapni – ezúttal a bevándorlást ellenző erőkkel, az Európai Konzervatívok és Reformistákkal, illetve a Népek és Nemzetek Európai Szövetségével fogjon össze.

Ha jól számoltunk, akkor éjfélre kiderül, hogy a bevándorlást ellenző erők eddigi legnagyobb választási győzelmüket aratják. Az EU 28 országából közel 150 mandátumot is megszerezhetnek. Ami nem lesz elég a győzelemhez, de elegendő lehet egy koalícióhoz. Az izgalmak csak éjfél után jönnek.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre