Nézőpont: a korábbinál is nagyobb győzelmet arathat a Fidesz-KDNP

Az öt évvel ezelőttinél is nagyobb győzelmet arathat a Fidesz-KDNP a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson, a Demokratikus Koalíció (DK), a Jobbik és az MSZP-Párbeszéd holtversenyben végezhet a második helyen – tájékoztatta a Magyar Nemzet számára készített legfrissebb közvélemény-kutatásának eredményeiről a Nézőpont Intézet kedden az MTI-t.

A közvélemény-kutatás szerint a szavazatok 54 százalékát szerezheti meg a Fidesz-KDNP az európai parlamenti választáson, ezzel az eredménnyel pedig – a korábbi 12 helyett – 13 mandátumhoz juthat a kormánypárti lista.

A második helyen jelenleg hármas holtverseny van: a DK, a Jobbik és az MSZP-Párbeszéd is 10 százalékos eredményre számíthat, azaz 2-2 mandátumot szerezhet. Gyurcsány Ferenc pártja ezzel beérte a két, korábban nála nagyobb táborral rendelkező ellenzéki erőt, tehát a DK lehet a nagy nyertese az EP-választásoknak – közölték.

Hozzátették, hogy – a 32 százalékos részvételi hajlandóság mellett – bejuthat az Európai Parlamentbe a Momentum és az LMP is, a Momentum 6 százalékot szerezhet, az LMP pedig 5 százalékos eredményben reménykedhet, ami egy-egy mandátumhoz lenne elegendő.

A szavazatok 3 százalékára esélyes a Kétfarkú Kutyapárt, a Mi Hazánk pedig 2 százalékos eredményt érhet el, így egyik sem kerül be az EP-be – derül ki a felmérésből.

A Nézőpont Intézet május 2. és május 19. között 4000 ember személyes megkérdezésével végezte reprezentatív kutatását.

MTI 

***

További három infógrafika az EP-választással kapcsolatban:

Az EP2014-es választás részvételi arányait mutatja a bal ábra, a jobboldali pedig az akkori politikai szavazói irányultságot mutatja meg.

Yann-Sven Rittelmeyer politikai elemző, az Európai Parlamenti Kutatási Szolgálattól (EPRS) összefoglalta az EP2019 választás dátumait, összes és nemzetenként szerezhető mandátumait, és más szavazással kapcsolatos tudnivalókat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Megbírságolta az MNB az OTP bankcsoport hét intézményét
Ballisztikus rakétát indított Irán
Városi gyásznap Salgótarjánban