Rossz jósoknak bizonyultak az unortodox gazdaságpolitika kritikusai

A magyar bruttó hazai termék (GDP) első negyedévi 5,3 százalékos növekedése közel négyszerese az uniós átlagnak – mondta Csath Magdolna közgazdász az M1 aktuális csatorna műsorában.

A Szent István Egyetem professzora kiemelte: ez az adat a legjobb érték az unióban. A növekedést a termelés oldaláról az ipar, az építőipar, és a piaci alapú szolgáltatások, ezen belül a vendéglátás, turizmus, kiskereskedelem  húzta. Az ipari termelésen belül minden ágazatban harmonikus a növekedés.

Csath Magdolna szerint a gazdaság kiegyensúlyozottsága látszik abból, hogy nem csak egy területen van növekedés.   

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett adatai szerint idén az első negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 5,3 százalékkal, szezonálisan és naptárhatással kiigazítva és kiegyensúlyozva 5,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az előző negyedévhez mérten 1,5 százalékos volt a gazdasági növekedés a szezonálisan, naptárhatással kiigazítva és kiegyensúlyozva.

Talán mindenki emlékszik még, az Orbán-kormány, Matolcsy György nevével fémjelzett unortodox gazdaságpolitikáját a kezdetektől, 2010-től milyen támadások érték. De ha nem ,a témában megjelent megszólalások, cikkek sorából néhány jellemző gondolatot kiragadva segítünk.

Magyar Narancs: Mi a baj az unortodox gazdaságpolitikával?
2012. márc. 16.

„Az Orbán-kormány gazdaságpolitikájával tehát nem az a baj, hogy nem hagyományos. A baj az, hogy (1) rossz a fókusza, mert a személyi jövedelemadó nem alkalmas a gazdasági növekedés újraindítására, (2) rossz eszközöket használ (amelyek sértik a jogbiztonságot, nem normatívak, durván beavatkoznak a piacgazdaság működésébe) és (3) rosszul hajtja végre a programját (folyamatos rögtönzések, utólagos korrekciók, kétséges törvényhozási eszközök). És végül, ami az időtényezőt illeti, nos, a program végrehajtása immáron második évébe lépett, az eredmények azonban egyáltalán nem látszanak, és a kilátások sem kecsegtetnek túl sok jóval. Ezért szerintem nem korai kimondani, hogy ez a gazdaságpolitika alkalmatlan arra, hogy elnyerje a gazdaság – kül- és belföldi – szereplőinek a bizalmát.”

Népszava : Nincs magyar csoda, nincs külön magyar út
2015.06.01.

„Az új gazdasági modell, amely Magyarországon 2010 óta működik a korábbi sikertelenséget kívánta kezelni. Mérvadó közgazdászok szerint ez azonban már rövid távon sem jelent megoldást a gazdaság és a társadalom bajaira. A rendszeresen közzé tett, a gazdaság fejlődését illusztráló statisztikai adatok elfedik a lényeget: a saját út keresése során folyamatosan eltávolodunk a főáramtól, amely a nyugati kultúrát követő modernizáció. A mérvadó gazdasági szakemberek mindegyikének az a véleménye, hogy a csak víziókban létező magyar modell végérvényesen megbukott!”

Oszkó Péter: Az unortodox gazdaságpolitika pangáshoz vezet
2017. 04.17.

„Nem új jelenség, hogy amióta Fidesz kormányoz, nincs párbeszéd a szakértők és az országot irányítók között. Diktátum van, amit nagyon gyakran unortodox gazdaságpolitikának hívnak, így nem derülhet ki, hogy mit lehetne másként csinálni, vannak-e korrekciós javaslatok, szükség lenne-e irányváltásra – fogalmazott az ATV Egyenes beszéd című műsorában Oszkó Péter.”