Az egy évvel ezelőtti templomi robbantásra emlékeztek Indonéziában

Indonézia egyik leghalálosabb terrortámadásának egy éves évfordulóján az áldozatokra emlékezett Surabaya közössége.

Egy év telt el, mióta Indonézia megtapasztalta történetének egyik leghalálosabb terrortámadását.

2018 május 13-án egy hat fős, radikális nézeteket valló család a legkisebb gyermekeikkel együtt felrobbantotta magát a Santa Maria katolikus templomnál, valamint két másik protestáns imaháznál Surabayában, a szentmisék ideje alatt.

A merényletben tucatnyian vesztették életüket és rengetegen megsérültek.

Hétfőn, pontosan egy évvel a tragikus események után, több százan gyűltek a Santa Maria köré, hogy megemlékezzenek az áldozatokról és imádkozzanak azokért, akik a tavalyi év során vesztették életüket az Iszlám Államhoz köthető templomrobbantásos merényletekben.

“Megtanultam továbblépni, és nem a támadások által traumatizálva élni, mert pontosan ez az, amit (a terroristák) akarnak” – nyilatkozott a május 13-i robbantás egyik túlélője, a csak a keresztnevét vállaló Desmonda, az Agence France Press számára, írja az International Christian Concern.

A kelet-jávai rendőrség szóvivő tisztje, Frans Barung Mangera közvetítette a hatóságok hivatalos álláspontját az indonéz média számára. Arra biztatta a Surabayában élő polgárokat, hogy ne féljenek a terrortól:

“Össze kell fognunk, hogy ellen tudjunk állni az olyan ideológiáknak, melyek sérthetik a nemzet biztonságát.”

Azonban nem mindenki számára volt könnyű a felépülés a tragédiából. Az 56 éves Rachmat Harjono Tengadit egy repesz terített le, miután egy anya a két fiatal lányával, burkával elfedve testüket a templom előtt felrobbantották magukat. Elmondása szerint minden alkalommal, mikor meglát valakit a fekete burkában, rosszullét fogja el.

Varga Gergő Zoltán

Kép forrása: ICC

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre